Actualitate

Cercetătorul Costel Vânătoru, premiat de Academia Română. “Tratat de legumicultură specială”, cea mai bună lucrare scrisă în domeniul agriculturii

,,Tratat de legumicultură specială”, o lucrare care strânge laolaltă studiile și rezultatele obținute de cercetătorii buzoieni de la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură în decurs de mai bine de 30 de ani, a fost atent analizată de specialiștii Academiei Române. Alături de alte 15 lucrări, tratatul cercetătorului buzoian a fost selectat în etapa finală pentru ca mai apoi să fie desemnat marele câștigător. Lucrarea renumitului cercetător a primit una dintre cele mai importante distincții acordate de Academia Română, premiul Gheorghe Ionescu – Șișești pentru cea mai bună lucrare scrisă în domeniul agriculturii.

Cercetătorul Costel Vânătoru a declarat pentru șansanews.ro că acordarea acestei distincții a venit ca o adevărată răsplată pentru munca depusă dar, totodată, a fost și o mare surpriză. 

“Premiul reprezintă foarte mult, n-am crezut vreodată că vom fi nominalizați la poate cel mai mare premiu acordat de Academia Română pe această zonă. O recompensă, pentru că în acest tratat am pus o parte din munca depusă în slujba cercetării românești  aproape 36 de ani. Lângă mine au venit și colegele mai tinere, care fac parte din echipa mea de cercetare. Am reușit să elaborăm această lucrare care a fost premiată anul trecut de Academia de Științe Agricole și Silvice, anul acesta  a fost premiată de Academia Tehnică a României și acum, premiul de aur am putea spune, premiul Academiei Române. Este o onoare, o bucurie dar și o mare responsabilitate. Ne obligă să cotinuăm munca de cercetare cu multă resposabilitate.”

Premierul acordat tratatului lui Costel Vânătoru vine ca o recunoaștere a muncii și rezultatelor obținute de cercetător în cei 36 de ani de activitate.

Sursa Facebook Constantin Toma

“În carte regăsim cercetări de la începutul carierei mele. Am avut o lucrare despre legumicultură care a devenit între timp și curs penru Facultatea de Horticultură de la București pe care am publicat- o mai înainte. Apoi ne-am ambiționat și am făcut pasul la un tratat care are aproape 1000 pagini. O muncă grea, un taratat apreciat ca o lucrarea valoroasă. Toate referatele au fost laudative. Dar, e o lucrare la care s-a muncit mult, poze color, grafice, schițe, la o ținută academică. A fost o muncă grea și costisitoare, în același timp.”

,,Tratat de legumicultură specială”, o lucrare științifică amplă, structurată pe 13 capitole, se află deja în marile universitățile din țară și reprezintă material de studiu pentru studenți.

Cercetătorul Costel Vânătoru anunță, însă, că lucrarea ar putea fi revizuită, urmând să fie aduse noi concluzii strânse în ultimii ani de colectivul de cercetători din Buzău.

“Am distribuit-o la toate universitățile din țară, bibliotecile universtăților, grădinile botanice și am primit semnale și cuvinte de apreciere. Noi nu suntem mulțumiți, puteam face mai mult și mai bine, dar, sperăm că în viitor vom revizui și tipări o ediție nouă, îmbunătățiță, pentru că mai avem multe de spus.”

Cu modestie, cercetătorul Costel Vânătoru spune că prin munca sa și acest tratat, el și colegele sale, au încercat să ducă mai departe numele Buzăului, așa cum au făcut “părinții” legumiculturii românești.

Cercetătorul Costel Vânătoru