Actualitate

Cercetătorul Costel Vînătoru, decizie de ultimă oră. Reacția conducerii Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură

Cel mai cunoscut cercetător din Buzău și unul dintre cei mai renumiți din țară, Costel Vînătoru, părăsește instituția în cadrul căreia și-a început cariera și unde, pe parcursul a zeci de ani, a obținut zeci de soiuri noi de legume. Anunțul a fost făcut pe Facebook chiar de Costel Vînătoru. Motivul: de azi, Costel Vânătoru se va ocupa exclusiv de Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, al cărei director este, promovând un concurs organizat recent.

“ Vă anunț prin aceste cuvinte o schimbare importantă în viața mea profesională. De mâine nu mai sunt de găsit la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, locul în care am trăit o viață de om și în care m-am format și am crescut profesional. Sunt și voi rămâne recunoscător tuturor colegilor și oamenilor minunați de aici, tuturor celor cu care am lucrat zeci de ani, umăr la umăr. Schimbarea se datorează unei noi provocări și etape profesionale căreia i-am dat startul, de astă dată, în calitate de director la Banca de Resurse Genetice Vegetale – Buzău, unde mi-am propus să fiu de folos cu întreaga mea experiență științifică. Ca horticultor, am învățat să am răbdare în toate și, cel mai important, să nu grăbesc ”creșterea” și nici culesul, însă, cea mai importantă lecție a răbdării și a speranței am primit-o de la acest proiect, care, de multe ori, mi-a dat ”bioritmul” peste cap. Nu mă plâng, înțeleg condițiile și accept provocările, iar singura mea grijă în moment de față este să am timp pentru tot ce este de făcut pentru ca nouă instituție să prindă putere, personalitate și recunoaștere științifică în forurile internaționale.”

În același mesaj, cercetătorul Costel Vînătoru anunță că pentru o perioadă vrea să se retragă din spațiul public pentru a se putea ocupa așa cum trebuie de noul proiect.

“Așadar, bunii mei prieteni și colaboratori, dacă țineți la mine, vă rog ca o perioadă de timp de acum înainte să nu mă căutați, dar să mă purtați în inimă și în rugăciunile voastre. Vă cer asta doar pentru a avea timp și energie pentru activitatea Băncii de pe toate palierele ei de activitate. Și mai am o rugăminte, aceea de a vă fixa în memorie numele corect al Băncii, care nu este Banca de Gene de la Buzău, cu Banca de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău. Le mulțumesc absolut tuturor celor care au contribuit activ sau cu bună intenție la realizarea și punerea în funcțiune a noii instituții de cercetare și sper ca agenda Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale -Buzău #BRGVeg_Buzău să devină un etalon.”

Cercetătorul Costel Vânătoru și-a început cariera la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Aici a ajuns după ce a absolvit Liceul Agricol Beceni. A început de jos, ca muncitor, pentru ca ulterior, prin pasiune și multă muncă, să evolueze și să ajungă inginer, cercetător ştiinţific și chiar director. În toți acești ani a contribuit din plin la buna desfășurare a activității Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură, Constantin Vlad.

Costel Vânătoru este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați cercetători din România. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II. În 2010 a fost ales membru asociat al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a României, iar din 2012 este membru corespondent. Membru al Societăţii Internaţionale a Horticultorilor, de la Bruxelles, autorul mai multor cărţi de specialitate, a susţinut peste 90 de referate ştiinţifice, peste 20 fiind internaţionale.

La Banca de Resurse Genetice și Vegetale va ocupa postul de director și va coordona o echipă de 18 persoane, dintre care 8 cercetători.