Actualitate Agricultura acum

Cererile unice de plată au intrat în faza cu penalități. Câți fermieri au cerut subvenții la APIA, până acum

Obiectiv îndeplinit! În județul Buzău a crescut suprafața agricolă pentru care fermierii au solicitat subvenții. Deși numărul cererilor unice de plată a fost mai mic față de cel din 2020, obiectivul principal, și anume suprafața agricolă, a fost atins, anul acesta fiind solicitate subvenții pentru o suprafață cu circa 0,5 la sută mai mare decât cea de anul trecut.  Iar aceasta poate crește, în condițiile în care pentru încă 25 de zile mai pot fi depuse cereri pentru subvenții la APIA Buzău.

Luni, 17 mai, a fost ultima zi în care crescătorii de animale sau cei care își lucrează pământul au putut să depună la APIA cererile unice de plată, fără penalizări. Când au tras linie, reprezentanții Agenției de Plăți si Intervenție pentru Agricultură Buzău au concluzionat că anul acesta, campania de depunere a cererilor unice pe suprafață a fost una de succes.

“Noi am avut transmise invitaţii pentru 18.511 fermieri care figurau înscrişi cu cereri în campania 2020 şi am închis perioada fără penalităţi 17.770 de cereri. Era cumva previzibil ca numărul fermierilor să scadă, pentru că au existat nişte condiţii de eligibilitate diferite la ajutoarele naţionale tranzitorii, mai ales la sectorul zootehnic, şi din acest motiv unii fermieri nu se mai încadrau în noile cerinţe şi ca urmare, numărul fermierilor a scăzut. Din acest motiv, la noi, criteriul de evaluare a fost realizarea suprafeţei eligibile şi solicitată la plată, şi aici am ajuns la un procent 100,39 % faţă de suprafaţa din campania 2020, respectiv 271.195,89 ha.

Suprafaţa solicitată a crescut cu 0,39 procente. În anul 2020 aveam 270.155 de ha”, a declarat pentru șansanews.ro directorul APIA Buzău, Claudia Stelea.

În continuare, agricultorii care încă nu au ajuns la APIA, pot merge să depună cererile în vederea acordării subvențiilor. Campania de primire a cererilor unice de plată continuă timp de 25 de zile, respectiv până la data de 11 iunie 2021 inclusiv, însă cu aplicarea de penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere