Actualitate

Primarul Toma continuă demersurile pentru unirea Buzăului cu Ținteștiul. Referendumul, cel mai probabil, în octombrie

Noi argumente în susținerea propunerii primarului Constantin Toma ca municipiului Buzău să-i fie alipită comuna Țintești, care este chiar locul natal al edilului șef. Pe de-o parte, primarul spune că orașul Buzău nu mai are terenuri pe care să se dezvolte și e nevoie de o soluție salvatoare. Pe de altă parte, autostrada A 7, care va trece inclusiv prin Pogonele, sat al comunei Țintești, va fi altfel pusă în valoare odată cu unirea celor două unități administrativ teritoriale, iar în final acest lucru  va transforma zona într-una cu un potențial uriaș.                            

Proiectul alipirii comunei Țintești de municipiul Buzău va fi lansat curând în dezbatere publică. Primarul Constantin Toma, căruia îi aparține ideea ca cele două unități administrativ teritoriale, Buzău și Țintești, să se unească, spune că va expune punctual motivele care stau la baza propunerii sale. E nevoie de o astfel de mișcare pentru că Buzăul nu mai are terenuri pe care să se dezvolte iar  comasarea cu Ținteștiul, care are doar circa 4500 de locuitori, va face ca suprafața orașului să se dubleze aproape. Asta va permite, în primul rând, dezvoltarea municipiului, spune primarul Buzăului, Constantin Toma:

” Săptămâna aceasta voi depune o expunere de motive pentru dezbatere publică în vederea unirii celor două unităţi administrative. Vorbim de municipiul Buzău şi de comuna Ţinteşti. Încercăm să fim în tandem cu cei din Ţinteşti. Mă voi întâlni cu conducerea Primăriei şi cu consilierii locali, cu consilierii locali PSD ne-am întâlnit, încerc să fac întâlniri inclusiv cu conducerea partidelor cu reprezentare în Consiliul Local, astfel încât să aducem toate argumentele pentru această unire. Încercăm în luna iulie să ţinem şedinţele de Consiliu Local şi la Buzău şi la Ţinteşti.”

După întâlnirile între cele două părți, autorități din Buzău și din Țintești, după ședințe comune de consiliu local, va urma referendumul în care atât buzoienii cât și ținteștenii vor trebui să-și exprime la urne votul care, în final, va duce la alipirea sau nu a celor două unități administrativ teritoriale. Dacă toate merg bine în derularea acestui proiect al municipalității buzoiene, referendumul ar urma să aibă loc în prima duminică a lunii octombrie 2021:

Avem intenţia ca referendumul să îl organizăm în prima duminică din luna octombrie. Dacă ne luăm după comentariile pe care le avem e o veste bună şi una rea: vestea bună este că oamenii nu refuză o unire cu o zonă apropiată. Partea proastă: de ce Ţinteşti? E adevărat, este comuna în care m-am născut şi am crescut, dar din punct de vedere geografic, strategic este cea mai bună variantă prin această unire a Buzăului, pentru că Buzăul nu mai are terenuri, nu mai are unde să se dezvolte. Există multiple posibilităţi de a pune în valoare viitoarea autostradă A7 care trece aproximativ la jumătatea distanţei dintre satul Pogonele, comuna Ţinteşti şi Bulevardul Industriei. Este foarte important să punem în valoarea autostrada. Dacă vom folosi autostrada numai ca să ajungem mai repede la Bucureşti, la mare sau în Moldova la mânăstiri… nu am făcut nimic. Deci, această autostradă se poate pune în valoare cel mai bine, dacă Buzăul se uneşte cu Ţinteştiul,” mai spune primarul.

Dacă municipiul Buzău ar prelua comuna Țintești, oamenii locului ar urma să beneficieze de o serie de avantaje, spune inițiatorul proiectului: se vor putea racorda mai ușor la diverse utilități, însă la pachet cu aceste avantaje vin și unele dezavantaje. Locuitorii din Țintești ar urma să plătească impozite mai mari, pentru că nu ar mai locui într-o comună rurală, ci în municipiul Buzău.


” Vor fi la categoria D, adică la cele mai mici impozite pentru că nu este o zonă la nivelul dezvoltării Buzăului în acest moment, dar facilităţile pe care le vor câştiga ţinteştenii vor fi mari, în sensul că vor fi acolo toate utilităţile: apă, canalizare, gaze. De asemenea, vor fi toate străzile asfaltate. Bineînţeles că şi în Buzău mai avem de făcut multe, dar putem dezvolta şi pe fonduri europene. Treaba că impozitele vor fi mai mari, da, dar avantajele unirii Ţinteştiului cu Buzăul vor fi mult, mult mai mari decât aceste impozite.”

Dacă referendumul anunțat în octombrie va trece, comuna Țintești ar urma să devină practic, un cartier al municipiului  Buzău.

În acest moment, comuna Țintești are 7200 de hectare și circa 4500 de locuitori în timp ce municipiul are circa 8100 de hectare și 115.000 locuitori. Alipirea comunei la oraș ar face ca municipiul să însumeze o suprafață cât două orașe mari, cum sunt de pildă Ploiești și Brăila.

Autorul știrilor

Cristina Sterian

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • Probabil ca lucrul corect, de facut, ar fi ca la referendum sa se intrebe, pe langa daca se doreste aceasta extindere a municipiului… si catre care zona, fiind mai multe optiuni.

  Inteleg ca, astfel, apar aspecte care cer o munca in plus, insa… cum vine chestia ca Primaria Municipiului e dispusa sa le faca numai in conditiile si pe directia dorita de domnul primar… care, pana la urma, o fi “edilul orasului” NOSTRU, insa este, totusi, un singur om… etc.?!

  Buzaul chiar are nevoie de spatiu de extindere, este adevarat, insa… daca se merge pe a fi Tintestiul singura optiune… e destul de probabil ca acesta sa fie ales… chiar daca nu ar fi varianta pe care ar alege-o, LIBER, buzoienii si/sau cea mai buna.

  Ar trebui sa se faca apel catre celelalte primarii invecinate si, acestea, sa aiba un termen pana la care sa isi anunte intentia de a fi luate in considerare, fiind liberi, apoi, a isi expune, fiecare, public, argumentele care sa ii convinga pe buzoieni sa le voteze.

  Apoi… domnii primari si consilieri din acele zone… s-ar putea sa nu fie prea nerabdatori sa isi piarda “postul” si “influenta”, chiar daca aceasta ar fi in interesul cetatenilor de care ar trebui sa ingrijeasca, insa aceste aspecte… se pot sorta si prin a da posibilitatea ca, daca se aduna un numar de X-procente de locuitori din comuna….comuna sa poata fi inscrisa si de catre rezidentii sai.

  E… exact cum s-a spus: “De ce Tintestiul?”. Daca tot se cheltuie niste bani publici pentru acest referendum si cum este si o decizie importanta si cu repercursiuni pe termen lung pentru buzioeni… de ce nu se da ocazia de a participa… si altor comune invecinate?!

  Daca nu lasam politica sa ne “rontaie” 😀 toate deciziile importante… nu este un lucru greu, pana la urma: fiecare primarie isi face socotelile, iar daca nu le face acea primarie… locuitorii comunelor invecinate sunt liberi a le face ei insisi… caci asta ar putea fi in interesul oricarei alte comune, si… isi anunta intentia de a participa (sau nu) la acest referendum.

  Iesi-va ce-o iesi, insa aceasta este varianta corecta – singura varianta corecta.

  Ce votare este aia… cand ai o singura optiune?! Fie nu se extinde, Buzaul, fie o face spre Tintesti?! De ce?!
  E ca si cum ai spune ca fie tara nu are un presedinte, fie il votezi pe X.

  Pe partea cealalta… d.p.d.v. personal… domnul primar e liber sa sustina oricare optiune, iar, ca reprezentant al orasului… ar trebui sa fie interesat de parerea LIBERA a locuitorilor municipiului si si de cea a tuturor LOCUITORILOR comunelor invecinate.
  Intrebi in municipiu si… pentru care varianta castiga in municipiu… se face referendum si in comuna respectiva.

  Nu vad ce motiv… logic, ar putea exista pentru ca Tintestiul sa fie singura optiune, din start si pana la sfarsit.
  De ce trebuie, neaparat, sa fie o singura optiune si ea sa fie aceasta?!

 • 😀

  P.S.: Mai exista un avantaj, daca se da posibilitatea de a fi inscrise si alte comune, cu toate ca exista riscul de a iesi “invingatoare” o alta locatie: se va porni o dezbatere publica si va creste interesul fata de proiect… pe langa a atrage, in consecinta, mult mai multi oameni la vot, astfel incat sa nu se cheltuie aiurea banii pe referendum-uri.

  Un primar a incercat, deja, cu o singura locatie – nu I-a mers prea grozav si Buzaul e tot mic. Poate ca a pleca, din start, cu o alta “strategie”… ar ajuta – daca nu o face, deja. 😀

  Daca ii spui, omului, “Vrei ca Tintestiul sa fie parte din oras?”… e posibil sa nu fie multe persoane interesate… mai ales de a si merge la vot; dar daca ii spui “Vrei sa decizi in ce directie se extinde orasul?”… multi vor fi interesati, se va isca o ditamai dezbaterea si “politica” etc. – si se va trece mult mai usor… atat prin referendum, cat si prin procedurile premergatoare lui… dand libertate, fiecaruia, sa “viseze” orice vrea si sa isi urmareasca orice interese si/sau preocupari.
  Da, exista riscul de a iesi o alta comuna, dar… si dand cele mai bune sanse de reusita acestui referendum – pana la urma… decat deloc, mai ales ca se va face un efort pe diverse planuri, cred ca e mai important ca Buzaul sa se poata extinde… cu toate ca, nici legat de aceasta, nu e, totul, numai floricele roz.

  Insa… pentru inceput… mai multe posibilitati luate in discutie = mai multi oameni care vor ajunge sa mearga la vot, in final. 😉 🙂

  Simplu: ca sa poata trece un astfel de proiect… e nevoie ca el sa intereseze si sa implice comunitatile de locuitori.
  La alegerile politice… oamenii “de rand” fac “mini-campanii electorale”, printre cei din jurul lor, sustinandu-si preferatii; deocamdata… acesta pare un proiect de care e interesat si in care se implica doar oameni din conducerea locala – si… cand s-a mai facut unul, asa, acela n-a iesit prea grozav, deci… pentru a avea vreo sansa de reusita, acest referendum, ar trebui sa se caute, mult mai mult, implicarea… “naturala” a locuitorilor, iar daca le dai numai o posibilitate de alegere… ea n-o sa se intample vreodata, deoarece ei nu vor simti ca au de ales, cu adevarat. 😉