POLITICĂ

Cezar Preda pune în cui haina de politician. Cum va rămâne în istorie

Cezar Preda, unul dintre liderii care au marcat viața politică buzoiană vreme de mai bine de un deceniu și jumătate, făcând, în cea mai mare parte a acestui timp, opoziție puterii roșii dominantă pe scena politică locală, și-a anunțat retragerea.

A fost un anunț surprinzător pe care Preda l-a făcut într-o emisiune, la România TV, unde a declarat că a discutat decizia retragerii cu liderul PNL, Ludovic Orban. Interesant este că Cezar Preda lasă o ușă deschisă, prin declarația potrivit căreia proiectul în care se va implica, depinde de succesul partidului său, PNL, în alegeri.

”Nu-mi doresc să mai candidez. Sunt de două decenii la vârful politicii. E momentul să vină oamenii tineri. Am vorbit cu premier, i-am spus că am proiectul meu. E un proiect care depinde de succesul partidului meu”, a declarat Cezar Preda.

devenit liberal prin fuziunea partidului său cu PNL, Cezar Preda și-a început cariera politică în 1999 când a intrat în Partidul Democrat. Anterior, cochetase, vreme de patru ani cu administrația locală, fiind, pe rând, viceprimar și șef de serviciu în Primăria Buzău. A urmat o perioadă de alți patru ani în care și-a legat numele de ascensiunea unuia din jucătorii importanți de pe piața salubrității din România, activând în managementul acestei companii. Pasul către politică l-a făcut în 1999 când a intrat în Partidul Democrat la conducerea căruia a și ajuns doi ani mai târziu. Până în timpul guvernării Boc, Preda a fost foarte activ în viața politică locală, dar ulterior s-a dedicat mai mult activității de la nivel central, iar în 2016 a devenit parlamentar de Dâmbovița , unde conduce Organizația Județeană PNL.

Cezar Preda, de la lupte politice de gherilă, la jurămintele pe Biblie

În CV-ul nescris al lui Cezar Preda, din perioada politică de la Buzău, rămân bătăliile duse cu PSD, partid care a deținut în cea mai mare parte a timpului, puterea, în județ. Cele mai dure confruntări au avut loc pe vremea când PD-ul lui Cezar Preda avea de luptat cu PSD-ul lui Ion Vasile. Lupta Doctorului cu ”Gaborul cu pălărie”, așa cum îl numea pe Preda, a dus bătălia Putere-Opoziție, în cele mai joase tranșee ale războiului politic, cu atacuri dure și declarații tari, care astăzi nu mai pot fi văzute nicăieri în politica românească.

Un alt episod de pomină al carierei politice de la Buzău a lui Cezar Preda este cel în care a denunțat, în 2008, o înțelegere politică PNL-PD-L, încheiată cu un jurământ pe Biblie al consilierilor județeni și liderilor celor două formațiuni. La acea vreme, Preda povestea că înțelegerea s-ar fi parafat într-o ”cizmărie”, aluzie la fabrica de încălțăminte a familiei lui Cristi Bâgiu, care era liderul PNL Buzău. ”Oficiile” le-ar fi făcut, potrivit presei, preotul Viorel Holban, pe atunci suspendat din activitatea în cadrul Bisericii Ortodoxe. Un alt moment istoric din cariera politică a lui Cezar Preda îl constituie alegerile parlamentare din 2012 când a fost învins în Colegiul uninominal 7 de actualul lider al PSD, Marcel Ciolacu. Preda lupta pentru al treilea mandat de parlamentar, iar Ciolacu venea de pe poziția de viceprimar al Buzăului. Înfrângerea lui Cezar Preda a constituit momentul intrării lui Marcel Ciolacu în Legislativul țării și o rampă de lansare a acestuia către politica mare.

Cezar Preda are o relație cu suișuri și coborâșuri și cu actualul primar, Constantin Toma, cei doi fiind foști colegi la fabrica Aromet, înainte de 1989. După Revoluție, destinele celor doi s-au intersectat în câteva momente, nefiind străine de ei nici tensiunile, mai ales că ambii politicieni sunt, precum se știe, două ”pietre tari”.

Deși nu se află încă la momentul memoriilor, dacă Cezar Preda se va gândi să le scrie vreodată, acestea vor fi o oglindă fidelă a unei lungi și intense perioade din istoria politică buzoiană. Le așteptăm!