POLITICĂ

CINE VINE DUPĂ ROMANESCU! Un week-end lung, cu decizii greu de luat

După “afişarea” rezultatelor alegerilor locale din 27 septembrie au început să apară şi “deconturile”. La Buzău, organizaţia care trebuie să dea explicaţii pentru rezultatele finale slabe este cea a PNL, care, după cum se estima cu mai multă vreme înainte de scrutin, a înregistrat rezultate sub limita stabilită la Centru. După cum se ştie, conducerea centrală a PNL a decis că şefii filialelor judeţene care au înregistrat un scor judeţean sub 27% trebuie să-şi dea demisia. Aşadar, în cazul judeţului Buzău, preşedintele PNL, deputatul Cristi Romanescu a fost pus în situaţia să-şi predea mandatul de preşedinte de filială chiar dacă, personal, în calitate de candidat PNL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Buzău, a luat un scor peste cel politic al partidului, la nivel judeţean. Problema e cine îi va lua locul lui Romanescu… Asta pentru că preşedintele PNL de la Buzău sau din orice alt judeţ din ţară are, acum, o putere şi deţine un brand în ascensiune cu care poate face importante jocuri politice. Drept pentru care este legitim să ne întrebăm “ce urmează după Romanescu?”

Cine sunt aspiranţii pentru şefia filialei?

Bineînţeles că locul lăsat liber de Cristi Romanescu la vârful unei filiale a unui partid aflat “pe val” este râvnit de diferite persoane şi de grupuri de interese buzoiene. Printre ele, jurnaliştii sansanews.ro au identificat, pe baza unor informaţii, pe cele mai importante. Aşadar, să le luăm pe rând:

1. Unul dintre cei care ar putea deveni preşedinte interimar al PNL Buzău este Erland Cocei. El ar fi continuatorul aripii Romanescu şi este cel care a finanţat cât a putut filiala şi, cum se ştie, îşi doreşte un mandat parlamentar.

2. Nehoianul Mircea Posea. Om de afaceri potent în zona de munte, Mircea Posea pare să fie preferatul activului PNL Buzău, chiar dacă a pierdut Primăria Nehoiu. Îşi doreşte de mai multă vreme şefia liberalilor buzoieni şi a transmis în mai multe rânduri, inclusiv la Bucureşti, că poate investi în partid şi i-ar aduce înapoi în PNL pe cei plecaţi sub alte zări politice. În plus, este bun prieten cu preşedintele CJ Braşov, Adrian Vestea, un om devenit foarte apreciat în partid.

3. Gabriel Avrămescu, buzoianul care ocupă funcţia de prefect de Galaţi. Pare să fie în cărţi susţinut şi el de persoane influente în partid. Şefia PNL Buzău i-ar crea posibilitatea unei candidaturi parlamentare pe care, o spune în partid Avrămescu, şi-ar dori-o.

4. Preotul Viorel Holban. Deşi a pierdut la scor Primăria Râmnicului în faţa pesedistului Sorin Cîrjan, Viorel Holban vrea acum un mandat de parlamentar. Şi el a mers la Bucureşti să-i convingă pe mai marii partidului că e bun pentru preşedinţia PNL Buzău.

5. Preotul Paul Negoiţă. El doreşte de mai multă vreme o poziţie politică menită să-i creeze posibilitatea de a avea o influenţă în judeţ. Mai mult, se pare că şi el a fost de mai multe ori la Bucureşti unde şi-a exprimat disponibilitatea de a prelua preşedinţia PNL, filiala Buzău.

6. PMP-istul Adrian Mocanu. Deputatul PMP vrea să obţină un mandat parlamentar. Cu cel mai mare partid mic cum l-a definit chiar Traian Băsescu, întemeietorul lui, Adrian Mocanu are mai puţine şanse să devină parlamentar decât şef al PNL Buzău. De asemenea, şi Adrian Mocanu a negociat cu Ludovic Orban preluarea Buzăului. Deocamdată, însă, situaţia a rămas în “coadă de peşte”. Totuşi, rezultatele de la locale îi crează posibilitatea lui Adrian Mocanu de a mai lua un mandat şi dacă rămâne la PMP, aşa că…

7. Dr. Adrian Zoican. Pe ultima sută de metri se pare că şi doctorul Adrian Zoican şi-a manifestat disponibilitatea de a prelua PNL Buzău, chiar dacă a pierdut la scor cursa pentru şefia Palatului Comunal.

Un week-end important

O decizie faţă de preşedinţia PNL Buzău ar putea fi luată în week-end, dar nu neapărat pe loc. Asta pentru că la sfârşitul săptămânii sunt aşteptaţi la Buzău liderul zonal al PNL şi secretarul general al partidului Robert Sighiartău. Foarte posibil să ajungă şi prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan. Ei vor deschide discuţii exploratorii cu activul de partid şi, în principiu, vor lua o hotărâre.

Care va fi aceea, vom vedea.