Actualitate

Cinste lor! Ultimii veterani de război, mărturii vii ale ororilor de pe front

Supraviețuitori ai frontului, dar și ai lagărelor în care au ajuns ca prizonieri, veteranii de război, puținii pe care Buzăul îi mai are, sunt pagini vii de istorie, exemple de forță și viață trăită după principii de neclintit. Săptămâna aceasta le este dedicată celor care, prin faptele lor de arme, și-au adus contribuția și jertfa la crearea unei Românii libere, așa cum avem astăzi. Umbrele războiului rămân vii în amintirile lor și, transmise prin viu grai, sunt mai valoroase decât oricare dintre relatările istorice.

29 aprilie este, din 2007, statuată ca Ziua Veteranilor de Război. Anul acesta, ceremoniile de comemorare și cinstire a veteranilor au avut loc în Parcul Crâng, la Memorialul Eroilor Regimentului 48 Infanterie Buzău. La eveniment au fost prezenți și patru dintre veteranii de război pe care Buzăul mai are privilegiul de a-i celebra în viață. Pe trei dintre ei și poveștile lor absolut impresionante îi regăsiți în reportajul difuzat de Centrul de Televiziune și Film al MApN.

https://www.facebook.com/Centrul.Televiziune.Film.MAPN/videos/633725201421574

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi (circa 92.000 decedați). Armata Română a continuat lupta și după eliberarea teritoriului românesc, participând cu forte armate la luptele din Ungaria și Cehoslovacia.