Actualitate

CJAS Buzău schimbă iar șeful. De ce este greu de condus instituția

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate se pregătește să schimbe, din nou, șeful. Funcția de președinte-director general va rămâne vacantă începând de miercurea aceasta, când detașarea pe funcție a finanțistului Valentin Orșa va înceta, iar acesta va reveni la instituția din care provine, respectiv ANAF.

Orșa nu și-a mai dorit să continue să conducă CJAS Buzău, în condițiile în care este una dintre cele mai greu de condus instituții. În mare măsură, situația se datorează intereselor mari care se învârt în jurul sumelor de la fondul asigurărilor de sănătate, pe care CJAS le gestionează în județ. Din acest punct de vedere, însă, perioada care urmează este una de acalmie, pentru că lucrurile au fost deja tranșate prin încheierea de noi contracte cu furnizorii, valabile timp de un an.

Momentul nu a fost lipsit de tensiuni, în acest context izbucnind scandalul de la Merei. Acolo, câteva mii de asigurați au fost lăsați fără medic de familie, iar refuzul CJAS Buzău de a-i încheia un nou contract medicului Maria Ușurelu a adus și o echipă de control de la CNAS, la Buzău. Verificările s-au încheiat, dar raportul de control nu a fost încă redactat pentru a se vedea cui aparține culpa pentru situația creată, timp în care 4000 de oameni de la Merei rămân în continuare în afara listei unui medic de familie. Nu ar fi singurul caz de acest fel din timpul mandatului lui Valentin Orșa. Exact pe același tipar, unui alt medic de familie, dr. Cristina Dragomir, i-a fost reziliat contractul, la sfârșitul anului trecut, iar speța a ajuns în instanță, în timp ce 2000 de pacienți au fost lăsați, în pandemie, fără medic de familie.

În ultimele zile, pe fondul apropiatei încetări a detașării lui Valentin Orșa la CJAS Buzău se fac tot felul de scenarii și speculații privind succesorul acestuia. Din punct de vedere politic, USR-PLUS pare a fi formațiunea interesată de ceea ce se întâmplă la vârful instituției, deputatul Ungureanu fiind foarte vocal, în ultima vreme, în legătură cu neregulile din interiorul CJAS Buzău, inclusiv cu cazul medicului Ușurelu de la Merei. De altfel, CNAS este condusă de un președinte din rândurile USR-PLUS, iar controlul de zilele trecute de la CJAS Buzău a avut loc după o sesizare a parlamentarului Emanuel Ungureanu.

Cea mai probabilă variantă privind asigurarea unui nou conducător al CJAS Buzău este numirea unei persoane din interiorul instituției. Situația actuală nu ar fi existat dacă la cele două concursuri organizate începând din primăvară, candidații nu ar fi ratat ocuparea postului de președinte-director general. A existat, pe surse, informația că Valentin Orșa ar fi fost unul dintre candidații care au ratat concursul, însă informația nu a fost confirmată de CNAS, iar Orșa  a respins-o, declarativ.