Stațiunea Sărata Monteoru a fost dintotdeauna renumită pentru aerul curat, peisajele de poveste și locul unde poți beneficia de efectele curative ale apelor minerale. Însă, viziunea boierului Grigore Monteoru a transformat-o într-un complex balnear de mare prestigiu. Multe dintre obiectivele ridicate de Grigore Monteoru au rămas în picioare, având o poveste impresionantă.

O postare a blogger-ului Iulian Tanașcu aduce în prim-plan informații despre o clădire emblematică din această zonă. Vechea clădire a avut de-a lungul timpului patru roluri, fiind transformată în funcție de nevoile oamenilor din zonă.

Vechea clădire a fost ridicată de Grigore Monteoru, când a pus bazele stațiunii Sărata Monteoru. Boierul voia la acea vreme ca stațiunea să arate ca un complex modern, cu facilități pentru tratament balnear, dar și un loc plin de verdeață și aer curat, pentru a atrage vizitatorii.
„Moara a fost construita de Grigore Monteoru in momentul in care a pus bazele statiunii. Visa sa transforme Sarata (ulterior Sarata Monteoru) intr-un mic orasel turistic, autonom, care avea sa aiba de toate: cladiri utilitare, de divertisment, turistice etc”, scrie Iulian Tănașcu pe Facebook
După ce a fost folosită de localnici drept moară, această clădire a devenit cinematograf, devenind un punct de interes regional. Transformarea clădirii în cinematograf a venit în completarea renumelui stațiunii de la acea vreme, ca loc de relaxare, cu peisaje pitorești. Din câteva fotografii și documente reiese că cinematograful purta numele de Bacambole.
„ Anii au trecut, iar in perioada antebelica si pana aproape de inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial un cinematograf i-a luat locul morii. Era cinematograful lui Bacambole, asa cum aflam dintr-o vedere din 1910.”
Ulterior, după ce a fost locație de vizionare a filmelor, clădirea a preluat rolul de casă de cultură, pentru ca mai apoi să fie transformată în loc de petrecere pentru tineri.
„ Dupa cinematograful lui Bacambole, devine casa de cultura si rezista mult timp, cam pana prin 1960-1970, cand devine discoteca. Ulterior cladirea ajunge la cineva, care cunoaste pe cineva si care, usor dar sigur, o face praf. Parasirea cladirii are loc cam pe cand aveam eu 11 ani.”
Iulian Tănașcu, alături de săteni, luptă pentru a recupera clădirea emblematică, pentru a o reface și reintroduce în circuitul turistic.
„ In momentul de fata, satenii si Călător prin România lupta sa recupereze acest imobil si teatrul de vara de la RADEF, companie de sub Ministerul Culturii, care se incapataneaza sa le tina cu orice pret, pana cand vor cadea. Nu mai au mult. Ne-am luat angajamentul sa le refacem. Exista linii de finantare sa le refacem si sa le introducem in circuitul turistic, sa genereze bani pentru comuna, nu pentru privatei dubiosi.”
Clădirea a trecut prin două războaie mondiale, dar și prin tentativele de a fi preluată de diverse persoane. Vechea moară și alte clădiri cu o vechime considerabilă sunt pe lista blogger-ului care vrea să transforme statiunea Sărata Monteoru într-un punct aflat pe primele locuri în opțiunile turiștilor.
ASTA ASTEAPTA SMECHERI SA PICE SINGURE SI SA FACA EI UN REZIDENT CU STIU EI HUAAAAA AR TREBUI DACA NU CONSTRUIESC NIMIC IN CURS DE 2 ANI SA FIE LUAT TERENUL