Valea Salciei este una dintre localitățile din Ținutul Buzăului cu care natura a fost extrem de generoasă. Este o zonă cu peisaje mirifice, ce merită vizitate atât vara, cât și în timpul iernii, când dealurile din zonă au un aspect aparte. Dar nu doar peisajele sunt cele care pot transforma localitatea într-o zonă turistică de interes, ci și legendele locurilor, care se păstrează din generație în generație.
Un exemplu este Dealul Tătarului, locul care ascunde comori neprețuite, conform legendei. Este o zonă de unde, odată ajuns, ai impresia că poți privi întreaga lume. Radu Iftinoiu, buzoianul pasionat de natură și promovarea frumuseților Buzăului, a surprins Dealul Tătarului, zilele trecute, chiar într-o perioadă în care fulgii de zăpadă acopereau ușor totul în jur.
“Dealul Tătarului se află la granița comunei Valea Salciei cu comuna Sărulești. El este vizibil din mai multe părți, și din Sărulești, și din Valea Salciei, și dinspre Pardoși. Accesul spre acest deal se face din Valea Salciei sau de la renumita cruce care este ridicată la granița între Valea Salciei și Sărulești. De aici se merge pe coama dealului, drumul până acolo este unul de pământ și cel mai bine ar fi să se parcurgă cu o mașină cu gardă mai înaltă, mai ales că pe ploaie sau zăpadă accesul e foarte greu”, a declarat, pentru Șansa News.ro, Radu Iftinoiu.
Potrivit legendei, acest punct ar fi fost locul ales de un tătar bogat pentru a-și pune la adăpost averea. După ani și ani, chiar și în prezent, spune legenda, tătarul încă își face simțită prezența în jur, pentru a-și veghea avuția.
“Locul are și o legendă foarte frumoasă. Pe vremuri, spun unii bătrâni, aici s-ar fi refugiat un tătar bogat care, simțind că i se apropie sfârșitul, și-a adunat tot avutul, l-a încărcat în căruțe și a purces înspre deal să și-l îngroape cât mai departe de acești oameni. După ce și-a îngropat și ultimul bănuț, tătarul și-a dat duhul, însă, lăsând cu limbă de moarte slujitorului său să fie îngropat alături de bani și bijuteriile ascunse. De atunci, se spune că în unele seri flăcări strălucitoare apar deasupra comorilor. „E tătarul, a venit după averi”, spun oamenii.”
Tot la Valea Salciei, turiștii pot găsi „Zidul Uriașilor”, format din roci dure, un rest calcaros ce provine dintr-o masă care a dispărut în urmă cu ani buni, cu aproximativ un metru lățime, o lungime care variază între 6 și 7 metri și zone în care înălțimea atinge 20 de metri. Potrivit legendei, zidul ar fi fost ridicat de uriașii care ar fi locuit aici cu milenii în urmă, aceștia având puteri nemăsurate. Uriașii ar fi vrut să-l înfrunte pe Dumnezeu și să mute albia Râmnicului pe Slănic, construind zidul din care au rămas porțiuni întregi până astăzi.
Foto Radu Iftinoiu
Foto Radu Iftinoiu
Adaugă comentarii