Premierul Nicolae Ciucă a anunțat accelerarea procesului de luare a deciziilor pentru tot ce înseamnă prevenție și punerea în siguranță a cetățenilor în cazul producerii unui cutremur. Și pentru că riscul unui seism major există, iar în țara noastră sunt numeroase clădiri încadrate în clase de risc seismic, s-a luat decizia simplificării părții birocratice atunci când e vorba de consolidarea acestora. Concret, avizele și autorizațiile nu vor mai fi obține atât de greu, iar procedurile vor fi simplificate pentru ca într-un timp cât mai scurt să poată fi consolidate cât mai multe clădiri publice.
”Simplificarea etapelor de elaborare a documentațiilor și reducerea termenelor de emitere a avizelor și autorizațiilor pentru executarea lucrărilor sunt alte modalități prin care accelerăm derularea proiectelor de consolidare. Am făcut o primă analiză a proiectului de lege prin care venim cu proceduri mai simple și mai rapide pentru a face posibilă începerea lucrărilor de consolidare și reabilitate a cât mai multor clădiri de locuit, școli, spitale și instituții publice într-un timp cât mai scurt”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Prioritate vor avea instituțiile de învățământ, spune premierul Nicolae Ciucă.
”Am analizat Programul național ”Școli sigure și sănătoase”, un instrument eficient prin care grăbim procesul de consolidare și reabilitare a unităților de învățământ cu risc seismic ridicat. Copiii care urmează cursuri în cele 21 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic 1 vor fi relocați pentru a-și desfășura activitatea în siguranță. Până vineri, autoritățile locale, cu sprijinul Ministerului Educației, vor identifica soluții pentru a găsi noi spații potrivite pentru continuarea procesului educativ în cât mai bune condiții”, a transmis premierul liberal.
Totodată, la nivel național va fi demarată o amplă campanie de informare a populației cu privire la modul în care trebuie să acționeze în cazul unui cutremur.
”Extrem de importantă este prevenția și informarea populației. Am stabilit astăzi ca autoritățile și instituțiile publice centrale și locale să publice, pe paginile de internet proprii, la loc vizibil, un link către platforma națională de pregătire pentru situații de urgență «fiipregătit.ro». Lansată de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), aceasta a devenit sursa oficială de informare în care cetățenii au încredere”, a mai transmis premierul Nicolae Ciucă de la PNL.
Adaugă comentarii