Actualitate Agricultura acum

COADĂ PENTRU RĂSADURI! Legumicultorii din toată țara cumpără soiurile create la Buzău. Tot ei cer înființarea Băncii de Gene

Răsadurile se vând ca pâinea caldă la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. De câteva zile, legumicultorii din toată țara sau gospodarii care vor legume doar pentru consumul propriu fac coadă pentru a cumpăra răsaduri din semințe autohtone. Oamenii spun că soiurile dezvoltate de cercetătorii buzoieni sunt gustoase și rezistente la dăunători, iar înființarea Băncii de Gene de la Buzău este o necesitate tocmai pentru conservarea acestor soiuri și a hibrizilor nou creați. Ionel Păunel, unul din marii producători ai țării și președintele Uniunii Salvăm Țăranul Român, a vorbit despre însemnătatea acestei Bănci de Resurse Genetice de la Buzău, într-o intervenție la emisiunea Sens Direct de la Focus TV.

Este una dintre cele mai aglomerate perioade pentru cercetătorii buzoieni și în special pentru cei care lucrează în serele Stațiunii Legumicole. A început vânzarea primelor răsaduri, iar cei care vor pe masă legume românești fac deja coadă pentru a cumpăra primele plante pentru solarii.

La fel ca în fiecare an, și anul acesta oferta este bogată.  În serele de la Buzău sunt gata pentru replantat un milion de fire de tomate, castraveți, ardei, vinete sau plante aromatice.  Sunt pregătite atât soiuri deja cunoscute și foarte căutate pentru gustul lor autentic cât și răsaduri de legume mai puțin cunoscute, pe care cercetătorii buzoieni încearcă să le introducă în consumul românilor tocmai pentru beneficiile multiple pe care acestea le au. Un exemplu ar fi castravetele amar extrem de bun pentru cei care suferă de diabet, fiind considerat ”insulina verde”.

Cu așa ofertă, clienții nu se lasă așteptați, iar la poarta serelor din Buzău este coadă. Fermierii vin din toate colțurile țării atrași de gustul natural al legumelor. La fel de atractive sunt și prețurile care pleacă de la 1 leu şi pot ajunge până la 1,5 lei, în funcție de sortimentul dorit.

”Am început în 20 martie vânzarea răsadurilor, însă în primele zile a fost mai frig și nu am avut mulți clienți, însă acum avem o vânzare foarte bună. Răsadurile sunt de foarte bună calitate. Anul trecut am izolat aproape 2000 de metri, unde aveam ceva probleme, și nu mai anul acesta avem o producție de răsaduri mai bună, nu mai avem probleme cu dăunătorii. Avem o mare diversitate de răsaduri, de la tomate care sunt cele mai vândute, ardei, vinete, castraveți până la platele aromatice. În campania aceasta de producere a răsadurilor, în general, vindem un milion de fire de plante”, a spus Vlad Constantin, directorul Stațiunii de Cercetare Legumicole Buzău.

Cei care nu ajung la poarta Stațiunii din Buzău comandă semințele sau răsadurile de pe pagina de internet.

”La Stațiune ajung clienți din județele vecine. Vin cu mașinile  Ploiești, Brăila, Galați dar vindem foarte mult răsad și prin curier. Am trimis răsaduri în toată țara”, a spus Vlad Constantin.

După 1 mai, spune directorul Stațiunea va începe și vânzarea răsadurilor ce pot fi plantate în câmp.

Legumicultorii cer înființarea Băncii de Gene

Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău deţine în portofoliu, omologate şi brevetate, peste 60 de soiuri şi hibrizi care, din păcate, sunt cu greu conservate din cauza condițiilor improprii de păstrare.

Înființarea Băncii de Gene de la Buzău este o necesitate readusă în discuție, în plină campanie de vânzare a răsadurilor, chiar de marii legumicultori ai țării. Ion Păunel, președintele producătorilor din Olt scrie pe pagina sa de Facebook:

”Uniunea Salvăm Țăranul Român își reafirmă susținerea pentru înființarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale-pentru Legumicultură,Floricultură , Plante Aromatice și Medicinale de la Buzău sub coordonarea Cercetătorului Științific, Conferențiar , Doctor Inginer în Legumicultură , Român și Patriot desăvîrșit , domnul Costel Vînătoru și cerem MADR să finanțeze acest proiect de importanță națională vitală .Dacă nu ne protejăm și conservăm genetica națională putem spune că ne pierdem indentitatea ca țară și neam , ne pierdem istoria și identitatea națională”, spune Păunel.

Invitat la Focus News, Ionel Păunel a explicat de ce este nevoie de înființarea acestei Bănci de Gene la Buzău.

”Acest proiect este un proiect de însemnătate națională care ne identifică și ca neam și ca tot ceea ce înseamnă partea de legumicultură. De ce numește Banca de Gene și Resurse Genetice? Cum știm cu toții,  toate aceste soiuri, toți  acești hibrizi nou creați au la bază câteva gene care trebuiesc păstrate, ameliorate și luat ce este mai bun de la ele și conservat. Să nu uităm că România a fost și este mare producătoare de legume, flori și plante aromatice. Am avut o cercetare foarte bună până în 1989. Am avut institute de cercetare și stațiuni de cercetare în România, unde și profesorul Vânătoru a lucrat și lucrează. Avem cercetări vechi care au dat roade și care pot fi puse în valoare în continuare. Avem nevoie de aceste soiuri pentru a construi ceea ce înseamnă baza genetică pentru horticultura românească. Susțin înființarea Băncii de Gene de la Buzău”