Actualitate

Directorul medical al spitalului din Rm.Sărat, în vizorul inspectorilor de integritate. Dr.Felicia Vasile: ”Nu poți să impui unui medic să nu-și desfășoare profesia”

Directorul medical al Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat, Felicia Vasile, cercetat de Agenția Națională de Integritate pentru incompatibilitate.  Inspectorii ANI susțin că Vasile ar fi încălcat legea, fiind și  director medical și  asociat unic și administrator al unei societăți. În replică, dr.Felicia Vasile, susține că lucrurile nu stau chiar așa, nefiind vorba despre o societate comercială ci despre un cabinet medical la care lucrează în timpul său liber, fără ca acesta să fie în contract cu Spitalul Municipal din Rm.Sărat ori cu Casa de Asigurări.

Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate au constatat starea de incompatibilitate în cazul Feliciei Vasile, director medical al Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat.  Conform ANI, în perioada 22 noiembrie 2016-17 februarie 2020, aceasta s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate pentru că ar fi deținut simultan cu funcția de director medical al unității medicale râmnicene și calitatea de asociat unic și funcția de administrator în cadrul unei societăți comerciale. 

” S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 noiembrie 2016 – 17 februarie 2020, întrucât  a exercitat simultan cu funcția de Director medical  în cadrul Spitalului Municipal Râmnicu Sărat și calitatea de asociat unic și funcția de administrator  în cadrul unei societăţi comerciale, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. g) coroborate cu prevederile art. 181, alin. (9) din Legea nr. 95/2006.”, precizează ANI.

Contactată de reporterii șansanews.ro,  Felicia Vasile a declarat că a formulat punct de vedere către ANI, de unde așteaptă un răspuns, menționând, totodată, că nu e vorba de o societate comercială ci de un cabinet medical la care activează în timpul său liber, cabinet care nu este în contract cu spitalul la care ea lucrează sau cu Casa de Asigurări de Sănătate:

”Am primit în jurul datei de 20 mai o informare de la ANI în ceea ce privește faptul că ar exista o incompatibilitate între funcția pe care o dețin, respectiv cea de director medical la Spitalul Muncipal Râmnicu Sărat, și calitatea de asociat unic la o societate comercială și mi s-a cerut să formulez un punct de vedere, documentat, în termen de 15 zile. Am formulat și l-am trimis, urmând să aștept să vad dacă acest punct de vedere a fost sau nu acceptat. Am evidențiat faptul că nu este o societate comercială ci este un cabinet medical, înscris în registrul cabinetelor medicale, în care îmi desfășor activitatea în timpul meu liber, în afara programului de la Spitalul Municipal, profesia de medic fiind o profesie liberală, iar acest cabinet nu a avut și nici nu are contracte cu Spitalul Municipal și nici cu Casa de Asigurări de Sănătate. (..) Nu, nu am mai avut până acum astfel de sesizări. Mi se și precizează că cercetarea s-a făcut la o sesizare. Mi-am formulat punctul de vedere și bănuiesc că nu mă aflu doar eu în această situație. Legea cred că este un pic neconstituțională, nu poți să impui unui medic să nu-și desfășoare profesia, subliniez că profesia de medic este una liberală”

Pe de altă parte, alături de Felicia Vasile, dar în alte dosare, mai mulţi foşti manageri ai unor unităţi medicale sau şefi de secţie din țară sunt cercetaţi de Agenţia Naţională de Integritate pentru incompatibilitate. Printre aceștia se află fostul manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri, Bucureşti şi al Institutului Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon”.

Coautor: Marilena Dinu