Actualitate

Comandantul IPJ Buzău despre fenomenul drogurilor: ”Trebuie să fim foarte atenți!”. Ce drog generează cele mai multe probleme în Buzău

Consumul de droguri în rândul tinerilor, indiferent că vorbim despre droguri de risc sau de etnobotanice, a luat amploare în Buzău, în ultimii ani. O arată atât numărul tinerilor care ajung la spital după ce consumă astfel de substanțe, dar și anchetele procurorilor DIICOT și ale polițiștilor, soldate cu destructurarea unor grupări specializate în traficul de droguri. Cel mai recent caz este cel al grupării coordonate de doi profesori din Buzău, care se ocupa de aducerea în județ și livrarea pe piața neagră a unor substanțe extrem de nocive.

Invitat în emisiunea Sens Direct, de la Focus TV, comandantul IPJ Buzău, cms. șef Laurențiu Pantazi, a declarat că deocamdată, la Buzău, fenomenul drogurilor este ținut sub control, deși în ultimii ani, odată cu apariția etnobotanicelor, a crescut și numărul tinerilor atrași de astfel de substanțe.

“Nu avem motive de îngrijorare acută, dar trebuie să fim atenți cu toții: părinți, școală, instituții. Am discutat cu colegii de la Crimă Organizată zilele trecute, la Buzău lipsesc niște repere esențiale care ar putea să ne panicheze: dealeri consacrați, dealeri de colțul străzii. Trebuie să spun că în anii trecuți nu am avut cazuri de criză provocate de consumul de droguri în școli sau în împrejurimi. Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla, motiv pentru care spun că trebuie să fim atenți.”

A crescut numărul tinerilor care consumă droguri, iar acest lucru nu se întâmplă doar în cluburi. Tinerii consumatori au locații speciale unde se întâlnesc, zone pe care anchetatorii le au în vedere.

“La Buzău, de circa 7-8 ani fenomenul consumului a început să ia amploare. În vacanța de vară am coordonat niște activități în zone publice pe astfel de problematică și nu pot să spun că am avut surprize. Aproape sunt zone unde sunt expuși copiii până la nivel de gimnaziu, care intră în zonele respective, nu doar cluburi, ci și alte zone din Buzău unde au fost probleme. Adică, pot spune că sunt zone în care consumatorii sunt vizibili.  În ceea ce privește traficul, dacă e să compar Buzăul cu alte regiuni din țară, suntem mult sub medie, dacă vin și compar cu Buzăul de acum 10 ani avem niște creșteri aproape de îngrijorare. Important este că nu avem la nivel stradal dealeri consacrați, nu avem nici consumatori de droguri foarte periculoase, precum heroina.”

Nu doar drogurile provoacă îngrijorare. Potrivit comandantului IPJ, la Buzău, cele mai multe probleme sunt provocate de un alt viciu semnalat la vârste din ce în ce mai fragede: alcoolul.

“Dar să nu uităm că tinerii sunt vulnerabili la cel mai vechi drog-alcoolul. Alcoolul este la dispoziție, se consumă de la vârste tot mai scăzute, provoacă mult mai multe daune la Buzău la acest moment decât oricare alt drog, și pe zona de siguranță rutieră și, în general, pentru sănătatea lor. Sunt probleme la Buzău.”

Pentru a ține lucrurile sub control și a-i apăra pe tineri de mirajul drogurilor și alcoolului, pe lângă acțiunile pe care le derulează zi de zi polițiștii și procurorii, părinții au un rol esențial.

“Părinții au un rol esențial. Dânșii ar trebui să fie primii care semnalează problema copiilor. Avem întâlniri cu părinții în care le explicăm care ar fi primele semne care ar trebui să le ridice semne de întrebare. Trebuie să fim realiști, să facem front comun. Le spun colegilor mei niciodată să nu se gândescă la faptul că la ei nu se poate întâmpla, același mesaj transmit și părinților. Nu poți ști ce se întâmplă.”

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian