Actualitate SPORT

Comentatorul sportiv Ion Ghiță s-a stins din viață

În vârstă de 88 de ani, profesorul Ion Ghiță, unul dintre cei mai mari comentatori sportivi de radio pe care i-a avut România, s-a stins din viață, sâmbătă. Informația a fost făcută publică de premierul Marcel Ciolacu, printr-un mesaj de condoleanțe.

Ion Ghiță a făcut parte din generația de aur a comentatorilor sportivi, alături de nume la fel de mari precum Sebastian Domozină sau Teoharie Coca Cozma.

De profesie filolog, absolvent al Facultății de Filologie din cadrul Universității București, Ion Ghiță a predat, în întreaga sa carieră la catedră, la Școala generală numărul 5, unde a deținut și funcții de conducere, o vreme.

În paralel, a început să cultive pasiunea pentru transmisiunile sportive ajungând unul dintre cei mai mari comentatori ai postului public de radio. Într-o vreme în care meciurile de fotbal nu erau la televizor, voci precum cea a lui Ion Ghiță erau liantul între jucătorii de pe teren și ascultătorii microbiști. În anii 80, când Gloria Buzău evolua în prima ligă, Ion Ghiță era cel care intra în direct în emisiunea ”Fotbal minut cu minut” pentru a-i conecta pe radioascultători la febra partidelor din Crâng.

După ce s-a pensionat, profesorul Ion Ghiță s-a mutat în localitatea sa natală, Costești. A continuat să fie apropiat de fotbal și de viața publică din Buzău. Fire extrem de vivace, nu ezita să răspundă invitațiilor în emisiuni de radio și tv pentru a împărtăși din experiențele sale din spatele microfonului. Fiecare apariție a sa era condimentată cu glume și întâmplări povestite cu mult umor. Una dintre ultimele ocazii când Ion Ghiță a putut fi auzit comentând o partidă de fotbal a fost la Cupa Liceelor Focus TV, prilej de a face echipă cu colegi mai tineri, printre care și jurnalistul sportiv Mihai Baltag, plecat anul trecut la Ceruri.