Actualitate

Comerțul, transporturile și producerea alcoolului, afacerile cu cel mai crescut risc de evaziune la Buzău

Finanțiștii buzoieni și-au făcut bilanțul primelor trei trimestre ale anului, prilej cu care au calculat sumele suplimentare atrase la bugetul statului și au evidențiat care sunt activitățile economice cu cel mai crescut risc de evaziune fiscală.

Potrivit analizei realizate de conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice, în perioada ianuarie-septembrie, cei 43 de inspectori ai instituției au verificat 277 de firme și 106 persoane fizice. Dintre acestea, aproape un sfert au fost controale inopinate, iar restul au fost inspecții fiscale. În urma acestora, au rezultat obligații suplimentare de plată în valoare de 40,1 milioane lei, ponderea cea mai mare, de 38,2 milioane lei, fiind în sarcina firmelor verificate. Este vorba despre diferențe de taxe și impozite, în cuantum de 37,1 milioane lei, dar și TVA fără drept de rambursare în valoare de 1,01 milioane lei.

Inspectorii fiscali au aplicat și 23 de amenzi în valoare totală de 68 000 lei. În 11 situații au fost formulate și sesizări către procurori, opt dintre acestea vizând contribuabili persoane juridice. Nu în ultimul rând, au fost instituite sechestre în cazul contribuabililor care s-ar fi putut sustrage de la plata obligațiilor suplimentare evidențiate în timpul controalelor.

O analiză asupra tipurilor de activități cu risc de evaziune, arată că pe primul loc este comerțul cu amănuntul și cu ridicata. 22,7 milioane din totalul celor 38,2 stabilite ca obligații suplimentare revin firmelor cu acest obiect de activitate. Urmează transporturile, producerea de alcool, producerea și comercializarea de mărfuri agroalimentare.