Că natalitatea este o problemă majoră a României au arătată, cu litere îngroșate, și ultimul recensâmânt, și avertismentele sociologilor cu privire la efectele evoluțiilor nașteri-decese, din ultimele trei decenii. Dar, fenomenul se accentuează, iar măsurile de contracarare a acestuia întârzie. Unele dintre aceste măsuri pot fi aplicate, local, prin alocări de la bugetele primăriilor, altele, care înseamnă investiții în infrastructura socială și de educație, își pot găsi soluția finanțării în fondurile europene care vin în etapa actuală. Cert este că trebuie eforturi concertate și multă asumare din partea celor care au pâinea și cuțitul.
Într-o declarație în Camera Deputaților, susținută zilele trecute, deputatul PNL de Buzău, Gabriel Avrămescu, a vorbit despre cifrele dramatice care reflectă scăderea natalității în județul Buzău:
”Dacă vorbim despre anul 1990, sporul natural din județul Buzău era unul pozitiv, de 703. Peste 10 ani, în anul 2000, acesta nu doar a devenit negativ, dar a ajuns la –1131. Peste alți 10 ani, problema s-a adâncit și mai tare, sporul natural ajungând la -2418, iarîn 2020 vorbim despre un nou record: un spor natural de -3818, cu un total de 7338 de decese și doar 3520 de nou-născuți. Dacă nu vrem să mergem atât de departe în trecut, este suficient să ne uităm doar la ultimii 10 ani și să constatam că 95% din totalul comunelor din județul Buzău au înregistrat un spor natural negativ!”
Sporul natural negativ a devenit o realitate în satele buzoiene. Deși pare incredibil există o comună în care, ani la rând, nu s-a născut niciun copil.
”De exemplu, comuna Chiliile din munții Buzăului, acolo unde, în ultimii 10 ani, s-au născut doar … 23 de copii, iar în 2021, nu s-a auzit niciun râs de bebeluș. O situația și mai gravă se regăsește în comuna Mărgăritești, acolo unde, mai mulți ani la rând, au fost zero nașteri.” arată deputatul liberal, în aceeași declarație politică.
Ce soluții sunt pentru creșterea natalității
Reducerea acestor cifre cu impact negative în plan social, pe termen lung, ține de o strategie națională, dar și de măsuri punctuale care pot fi luate la nivel local. Deputatul PNL de Buzău vorbește despre posibilitatea ca primăriile să-și asume acordarea unui stimulant de 1 500 de lei familiilor pentru fiecare nou-născut. Deși propusă de aleșii PNL în mai multe consilii locale, măsura nu prea și-a găsit susținerea necesară pentru a fi aplicată.
Parlamentarul PNL de Buzău, Gabriel Avrămescu, mai arată că o soluție viabilă o constituie și fondurile europene care pot fi folosite pentru infrastructura de educație:
”Am vizitat luna aceasta, în comuna Sâncraiu din județul Cluj, adevărate campusuri educaționale în mediul rural, ce integrează un internat, o cantină, o bază sportivă, bazin de înot și spații de învățământ moderne. Totul realizat prin fonduri europene.
Nu trebuie uitați nici părinții tineri. Pentru ei, autoritățile pot dezvolta cursuri de specializare, în funcție de zona în care locuiesc. Pentru cei din munții Buzăului, cursuri privind turismul și modalități de promovare, iar pentru cei din zona de câmpie, cursuri despre agricultura sustenabilă și construirea unui sistem alimentar sustenabil.”
Cu ce sa creștem copii,cu 1900 de lei pe lună,minimul pe economie?va plângeti ca Romania nu are forța de muncă?aduceți străini si sunt platiti cu 1300 de euro pe lună.70 la suta acorda statul si 30 la suta patronatele.si noi care lucram la patroni suntem platiti cu 1900 de lei.sa va fie rusine,ca de aceea pleaca romanii unde vad cu ochii.noua nu ne poate oferi statul 700 de euro pe lună,le oferă la straini.si vreti ca sa faca romanii copii.cu ce sa ii creștem?alocatia unui copil este de 235 de lei.voi stiti cata cheltuială este cu un copil?faceti ceva pentru țara asta ca se va duce de râpă.