Actualitate

Comunele Merei și Pietroasele stau pe un butoi cu pulbere! Motivul aici

Val de petiții la Agenția pentru Protecția Mediului Buzău după ce o firmă cu legătură cu UMB Grup, companie care construiește 10 din cele 13 tronsoane ale Autostrăzii Moldovei A 7, a primit certificatul de urbanism de la Primăria Merei, în vederea exploatării calcarului de pe Dealul Ciuhoiu. Ideea deschiderii unei cariere de piatră a pus pe jar localnicii din Merei și Pietroasele. Oamenii se tem că locuințele lor vor fi grav avariate de excavările ce se vor face la mai puțin de un kilometru de satul Dobrilești, iar camioanele încărcate cu piatră le vor distruge drumurile și casele. Cea mai mare amenințare o reprezintă însă distrugerea izvoarelor de apă care se află exact în zona în care ar urma să fie făcute exploatările și care reprezintă principala sursă de apă pentru toate satele din apropiere.

Speriați, localnicii din Merei și Pietroasele s-au mobilizat, au scris petiții și le-au depus la Agenția Pentru Protecția Mediului. Oamenii cer instituției de mediu să nu se emită acordul de mediu pentru proiectul de exploatare resurse minerale din Dealul Ciuhoiu.

”Sursele de apă din zonă sunt captate în mod natural, iar orice intervenţie asupra mediului va afecta debitul surselor de apă, acest lucru având consecinţe negative directe privind alimentarea cu apă potabilă a locuitorilor comunei.

Având în vedere că locuinţele se află în vecinătatea zonei respective (aproximativ 700m), eventuala deschidere a exploatării va avea impact direct asupra sănătăţii locuitorilor prin praful degajat în urma acţiunilor specifice excavărilor calcarului;

În urma deschiderii exploatării, calcarul excavat, va fi transportat cu camioane, pe drumurile comunale, care nu sunt construite pentru transport de mare tonaj, afectând atât drumul cât și locuinţele din zonă;

În zona respectivă au loc frecvente alunecări de teren, care afectează satul Dobrilesti, iar eventualele exploatări, excavări directe, detonări, vor avea efecte devastatoare asupra mediului, amplificând riscul de alunecări de teren, inclusiv riscul de inundaţii”, sunt motivele expuse de localnicii din cele două comune care cer Agenției de Mediu să nu emită acordul de mediu , document care ar permite firmei să exploateze Dealul Ciuhoiu.

Petiție către Agenția de Mediu a făcut și Compania de Apă , singura instituție care până acum a anunțat clar că este împotriva exploatării calcarului din Dealul Ciuhoiu. Declarația Simonei Săvulescu, directorul Companiei de Apă o puteți citi aici.

Pe de altă parte, și primarul comunei Merei, Ștefan Chircă, a anunțat public faptul că nu este de acord exploatarea calcarului din zona Câltesti, Ciuhoiu, însă Primăria a fost obligată să elibereze certificatul de urbanism solicitat de firma care vrea să exploateze calcarul .

Totuși, pentru a putea începe excavările Primăria Merei i-a impus, prin certificatul de urbanism, să obțină avize de la toate instituțiile implicate, printre care și Compania de Apă și Agenția pentru Protecția Mediului. Prin urmare, atât timp cât Compania de Apă a anunțat că nu va permite exploatarea pe Dealul Ciuhoiu pentru că ar fi afectate izvoarele de apă, singura care trebuie să decidă dacă va da sau nu avizul este Agenția de Mediu.

Într-o declarație oferită în exclusivitate pentru sansanews.ro, Mădălina Ion, directoarea instituției de protecția mediului din Buzău, a explicat de ce nu se poate pronunța încă. În plus, aceasta a anunțat că totul depinde de rezultatul unui studiu de impact asupra mediului pe care trebuie să îl facă , în perioada următoare, mai mulți specialiști de mediu.

Mădălina Ion

În concluzie, tensiunea va persista în Merei și Pietroasele în condițiile în care , la rândul ei, firma care construiește mai multe tronsoane din Autostrada Moldovei A7 continuă demersurile pentru obținerea tuturor avizelor care să-I permit extragerea calcarului din Dealul Ciuhoiu.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian