Actualitate

Comunicat de presă foarte important: BNR A LUAT O HOTĂRÂRE CARE-I PRIVEȘTE PE TOȚI ROMÂNII

Banca Națională a României a luat luni, 10 ianuarie, o hotărâre extrem de importantă, cu efecte directe asupra întregii societăți românești. Consiliul de Administrație al BNR a decis, printre altele, o rată a dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu 11 ianuarie 2022, dar și păstrarea controlului ferm al lichidității de pe piața monetară.

Totodată, C.A. al BNR a mai hotărât să mențină nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Mai multe amănunte dar și motivele care au dus la aceste decizii sunt explicate de BNR într-un amplu comunicat de presă:

 “Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 10 ianuarie 2022, a hotărât următoarele:

  •   ·        majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022;
  •   ·        extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±1,00 punct procentual, de la ±0,75 puncte procentuale; astfel, începând cu 11 ianuarie 2022 rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se majorează la 3,00 la sută pe an, de la 2,50 la sută pe an, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,00 la sută pe an;
  •   ·        păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  •   ·       menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

  Rata anuală a inflației a urcat la 7,94 la sută în octombrie 2021, de la 6,29 la sută în septembrie, iar în noiembrie a scăzut la 7,80 la sută, sub impactul plafonării și compensării prețurilor la energia electrică și gazele naturale pentru populație, depășind ușor la finele celor două luni din trimestrul IV nivelul prognozat.

Creșterea ei a continuat să fie determinată în principal de componente exogene ale IPC, influențele majore venind, în acest interval, mai cu seamă din scumpirea consistentă a combustibililor, pe seama categoriei non-benzină și motorină, și într-o mai mica măsură din majorarea prețurilor LFO.

  Rata anuală a inflației CORE2 ajustat a continuat să crească ceva mai alert decât s-a anticipat, mărindu-se de la 3,6 la sută în septembrie, la 4,0 la sută în octombrie și la 4,3 la sută în noiembrie. Evoluția reflectă efectele creșterii ample a cotațiilor

mărfurilor agroalimentare și a costurilor cu energia și transportul, precum și influențele blocajelor persistente în lanțurile de producție și aprovizionare, alături de cele venind din măsuri de protecție contra infecției cu coronavirus, toate potențate de așteptările inflaționiste pe termen scurt tot mai ridicate.

Mai multe detalii, AICI.

Etichete