Actualitate

Pandemia închide din nou școlile. Când vor fi trimiși copiii acasă. Noile reguli anunțate de ministrul Educației

Noi reguli privind desfășurarea cursurilor, la începutul valului 5 al pandemiei. Școlile și grădinițele în care mai puțin de 60% dintre angajați sunt vaccinați anti COVID trec automat în on-line în cazul în care la final de săptămână localitatea din care fac parte are rată de infectare peste 3 la mie. Situația este analizată în fiecare vineri, zi în care se stabilește modul în care vor învăța elevii în următoarea săptămână.

“Articolul 3 din ordinul comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii se raportează la rata de vaccinare din ziua de vineri. Dacă rata de vaccinare în ziua de vineri este sub 60% şi rata de incidenţă a infectărilor este de peste 3 la mie, începând de lunea viitoare şcolile acelea intră în online. Repet, şcolile care îndeplinesc două condiţii simultan – rata de vaccinare mai mică de 60% şi funcţionează într-o localitate în care rata de infectare este mai mare de 3 la mie”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

În județul Buzău, două localități au luni, 10 ianuarie, rată de infectare peste 3 la mie. Este vorba despre Bozioru 4,47 la mie,  și Beceni 3,14. La Bozioru, Școala Primară Fișici desfășoară deja de săptămâna aceasta cursuri on-line. Aici, puține cadre didactice sunt vaccinate, mai exact 25%, mult sub pragul minim de 60 %. Astfel, elevii școlii din Fișici fac lecții din fața calculatorului.

Cât despre rata de vaccinare în școli, potrivit datelor publicate pe site-ul IȘJ Buzău sunt zeci de unități în care mai puțin de 60% dintre angajați s-au imunizat. Este vorba de grădinițe și școli gimnaziale, în special din mediul rural, unități de învățământ în care și numărul angajaților este foarte mic. De pildă, la Bisoca, cu o singură excepție, toate unitățile au rată de imunizare sub 60%. Sunt chiar grădinițe în care nici măcar o persoană nu s-a vaccinat.

La școala centru din Bisoca, din 49 de angajați, doar 14 sunt vaccinați.

O altă localitate, aceeași situație. La Chiliile, din 9 angajați ai școlii, doar 2 s-au vaccinat anti COVID. Ceilalți au motivat că au probleme de sănătate care nu le permit să se vaccineze, alții pur și simplu că le este teamă de efectele adverse ale vaccinului.

Oficialii IȘJ Buzău spun, însă, că cifrele privind vaccinarea se vor schimba în zilele următoare. Miercuri va fi realizată o nouă centralizare, cu vaccinările efectuate în ultimele zile.

Ionel Meiroșu, inspector școlar general
Etichete