Actualitate

CONCEDIERI COLECTIVE LA O SOCIETATE DIN SUBORDINEA PRIMĂRIEI! Se taie aproape 200 de posturi

Reducere masivă de posturi la o societate din subordinea Primăriei Buzău. Aproape 200 de locuri de muncă prevăzute în organigrama după care a funcționat până acum Urbis Serv vor fi tăiate, ceea ce înseamnă că o parte dintre angajații societății vor rămâne fără locuri de muncă în prag de sărbători.

Proiectul de hotărâre privind reducerea personalului la Urbis Serv a ajuns astăzi pe masa aleșilor locali. Aflat la punctul 17, pe ordinea de zi, proiectul a stârnit numeroase discuții între consilierul local din partea USR Plus, Irinel Cârstea, și primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Mai exact, potrivit proiectului, organigrama societății s-a redus cu 184 de posturi.

”Din numărul total de 421 de posturi aprobate prin Hotărârea nr 259/2018 a Consiliului Local Municipal Buzău se propune ca activitatea să fie continuată cu un număr de 237 de salariați, prin reducerea cu un număr de 184 de posturi, activitatea societății comerciale urmând a se desfășura cu:

  • 4 posturi de conducere delegată (directori)
  • 7 posturi – conducere executivă-
  • 10 posturi conducere operativă
  •  44 posturi personal execuție
  • 172 posturi – muncitori

”Structura organizatorică și funcțională precum și numărul de personal supuse aprobării autorității tutelare acoperă cu personal toate activitățile din structura funcțională a societății, asigurând desfășurarea în condiții normale a lucrărilor”, se arată în proiectul de hotărâre.

Consilierul local a cerut explicații edilului cu privire la modul în care se vor desfșura, după această reducere a posturilor, lucrările de asfaltare dar și cele privind îngrijirea spațiilor verzi.

Răspunsul lui Toma a venit imediat, edilul punctând faptul că orașul nu va ava de suferit și că societatea va face o economie de aproape 130.000 de lei după aceste reduceri. 

Discuțiile au continuat, astfel că la microfon, pentru a da explicații în fața aleșilor locali a fost chemat și directorul societății , Dan Cuza.

Acesta din urmă a anunțat că, de fapt, numărul celor care vor rămâne fără locuri de muncă în prag de sărbători este mult mai mic și că este vorba despre tăierea din organigramă a posturilor care oricum nu erau ocupate.

”Structura de posturi pe care am avut-o consfințită prin hotărârea Consiliului Local din 2018 în care aveam un ștat de funcții de 421 de posturi  prevedea  421 de posturi. Cele 421 de posturi au fost posturi neocupate, deci au fost posturi care au fost create ca și disponibile în structura. Noi am funcționam până acum cu 271 persoane angajate. În plus, vreau să vă menționez că, la momentul de care discutăm, respectiv 2017-2018, aveam cu 13% mai puțini angajați decât avem la momentul acesta, și în condițiile în care cifra de afaceri nu a crescut, iar anul acesta cifra de afaceri a scăzut cu 15% ,  ne-am propus să facem o reașezare a posturilor. Adică ceea ce se găsește în organigramă să se regăsească și pe teren. În realitate este vorba despre un număr de 34 de persoane afectate, dintre care 7 persoane care și încetează contractele de muncă pe care le-au avut pe o perioadă determinată și 27 care de fapt sunt disponibilizare”, a explicat directorul societății.

Acesta a mai punctat, la fel ca și primarul Toma, faptul că odată cu reducerea acestor posturi va scădea impactul pe care îl are forța de muncă asupra societății.

”Cheltuielile cu munca reprezintă 52%, deci o valoare foarte mare din cifra de afaceri care nu se regăsește și în productivitate absolut deloc. Majoritatea persoanelor vizate sunt din zona TESA, cu salarii mari, astfel că impactul lunar este de 130.000 de lei, iar impactul pe an este de 1,6 milioane de lei”, a spus Cuza.

Proiectul a fost aprobat cu 15 voturi pentru , 3 abțineri și 4 voturi împotrivă.