Actualitate SĂNĂTATE

REABILITAREA POLICLINICII ȘI BLOCULUI OPERATOR DE LA SPITALUL JUDEȚEAN, EȘEC LA PRIMA STRIGARE. Între timp, pacienții sunt tratați în aceleași săli și cabinete, vechi de 45 de ani

Reabilitarea ambulatoriului de specialitate de la Spitalul Județean, la pachet cu modernizarea și extinderea blocului operator din aceeași unitate medicală, a eșuat, la prima încercare. Confirmarea a venit chiar zilele trecute când consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiției pentru ca proiectul să fie reluat. Contractul inițial fusese semnat în vara anului 2018 și ar fi trebuit să se încheie un an mai târziu, așa cum anunța chiar comunicatul oficial de la acea vreme. Între timp, lucrările s-au blocat la foarte scurt timp de la demararea lor. Constructorul și beneficiarul au constatat necesitatea unor intervenții de consolidare a structurii, neprevăzute în proiect, dar și faptul că lucrările din policlinică ar fi trebuit să aibă loc cu suspendarea activității medicale. Aceste condiții nu au fost acceptate de beneficiar, respectiv Consiliul Județean, iar contractul a fost reziliat în martie 2019. Rezilierea nu a fost anunțată de Consiliul Județean care, între timp, a început pregătirile pentru a scoate, pentru a doua oară, la licitație lucrările. De această dată, devizul estimat a crescut considerabil, de la 13,5 milioane lei la 23,8 milioane lei. Între timp, noile echipamente pentru dotarea blocului operator, comandate atunci când a început proiectul de reabilitare, au ajuns la Spitalul Județean, unele fiind deja folosite, în sălile de operații care așteaptă reabilitarea.

În hotărârea adoptată săptămâna trecută de consilierii județeni, se arată că sălile de operații ale spitalului județean și cabinetele din policlinică au fost construite în 1975 și nu mai corespund exigențelor actuale, astfel că ”se impune remodelarea blocului operator în sensul obţinerii necesarului de spaţiu astfel încât să se obţină circuitele impuse de legislaţia în vigoare…”

Referitor la întreruperea proiectului inițial, se arată că ”din luna august 2018 până în luna martie 2019 (la rezilierea contractului de executie) au fost executate lucrările aferente extinderii blocului operator de la etajul doi (contraforţi b.a, extinderea plăcii de beton peste etajul 1 (pasarela), confecţia metalică aferentă acestei extinderi, confecţia metalică pentru lift, structura pentru spaţiul tehnic de la parter). Pentru punerea în practică a soluţiei tehnice din expertiza tehnica, se impunea eliberarea ambulatoriului în totalitate, solutie imposibila practic, astfel incat s-a impus elaborarea unei noi expertize prin care să se recomande o soluţie de consolidare care să poată fi pusă în practică, fără afectarea activităţii ambulatoriului.”

Noua încercare de reabilitare ar urma să dureze un an și jumătate din momentul semnării contractului, dar până acolo mai este cale lungă pentru că, abia anul viitor, lucrările vor fi scoase la licitație.