Actualitate Agricultura acum

CONDIMENTELE TRADIȚIONALE ȘI BABICUL, FĂRĂ CLIENȚI! Ce spun producătorii din Piața Centrală despre vânzările de sărbători (video)

Marfă pe alese, clienți lipsă. Puțini mai sunt buzoienii care mai ajung să-și facă aprovizionarea pentru sărbătorile de iarnă din Piața Centrală. Cel puțin asta susțin producătorii și comercianții care își vând produsele în cea mai mare piață din oraș. Aceștia spun că vânzările au căzut mult și că nici măcar produsele care aveau mare căutare în această perioadă nu se mai vând ca altădată.

De exemplu, condimentele naturale pregătite cu migală din legume românești sau babicul făcut în casă după rețete vechi de sute de ani nu mai atrag clienții ca odinioară.

”Boia de ardei dulce, boia de ardei iute, ardeiul iute mărunțit și cimbrul uscat natural erau foarte căutate în această perioadă pentru pregătirea bucatelor tradiționale. Anul acesta nu se caută aproape deloc”, spun producătorii din Piața Centrală.

Babicul este un alt produs specific buzoian. Rețeta tradițională este transmisă din generație în generație, iar vechii gospodari încă o pregătesc. Produsele făcute în casă ajung în decembrie și pe tarabele din Piața Centrală. Din păcate, babicul nu mai atrage cienții. Producătorii spun că muncesc din mijlocul verii pentru a-l pregăti iar acum stau cu el pe tarabă.

La fel de prost merg vânzările și la usturoi, deși ar trebuie să fie una dintre cele mai căutate legume în această perioadă.