Actualitate

(EXCLUSIV) DIRECTORUL COLEGIULUI HASDEU, VIRGINIA MÂNDRUȚĂ TĂNĂSESCU:” Vom prelua de la fosta echipă, dar sunt și lucruri pe care le vom schimba. Dacă nu te schimbi o lungă perioadă de timp nu e bine”

Noul director al celui mai titrat liceu din județul Buzău, Colegiul Hasdeu, profesorul de fizică Virginia Mândruță Tănăsescu, prima femeie la cârma prestigioasei școli, a acordat, marți, un scurt interviu portalului de știri șansanews.ro și Focus Fm.
Profesorul Mândruță Tănăsescu a dezvăluit că este în Colegiul Hasdeu din anul 1977, atunci când a pășit, ca elevă în clasa a IX-a, a lipsit, apoi, în anii studenției, pe care și i-a petrecut în București, la Facultatea de Fizică, după care a revenit în școala buzoiană, dar ca profesor, fără a mai pleca de atunci:


” Am venit în Hasdeu în 1977, ca elev în clasa a IX-a, am lipsit apoi o scurtă perioadă de timp, cât am făcut Facultatea de Fizică, iar după 4 ani, m-am întors. Sunt produsul acestei școli, sunt fiica ei, și am metabolizat cu blazonul hasdeian foarte bine”.


Aflată la început de drum în cariera de manager al celui mai prestigios liceu din Buzău, profesoara Mândruță Tănăsescu spune că misiunea nu îi va fi una ușoară, însă speră să reușească, alături de colegii săi, să fie, dacă nu o familie, măcar o echipă închegată, spre binele elevilor și al școlii.


”Pornesc la drum cu multă responsabilitate, cu asumare, atât eu cât și colega mea, Anca Florea, ne-am asumat amândouă această misiune, care nu e una ușoară pentru că e școala pe care o cunoașteți, e o școală grea, cu tradiție, o școală cu blazon și unde nu e ușor să fii manager. În al doilea rând, ne-am asumat această responsabilitate într-o perioadă în care nu e ușor pentru nimeni. Am dovedit responsabilitate, cred, și până acum, și vom dovedi și pe viitor. Imi doresc foarte mult să fim o familie, să ne sprijinim unii pe alții, îmi doresc să avem conștiința apartenenței la învățământul românesc, la cel buzoian și, în mod particular, la învățământul hasdeian. Sper, din tot sufletul, să am sprijinul colegilor în acest demers. Îmi doresc să fim, dacă nu o familie, măcar o echipă închegată.”.

Directorul Colegiului Național B.P.Hasdeu, Virginia Mândruță Tănăsescu


Pe de altă parte, noul director al Colegiului Hasdeu dezvăluie că, odată preluat mandatul, va face unele schimbări la nivelul unității de învățământ, însă vor fi și lucruri pe care le va menține din cele implementate de fosta echipă de conducere a Hasdeului.


”Cred că sunt lucruri pe care trebuie să le preluăm și sunt și lucruri pe care trebuie să le schimbăm. Dacă nu te schimbi, o lungă perioadă de timp, nu e bine. Mi-aș dori să fie schimbări benefice care să aducă un plus, un progres, ceea ce cred că toate echipele dinaintea noastră au vrut și au făcut. Fiecare manager cu personalitatea lui, cu planul lui, cu viziunea lui. Da, vom prelua multe lucruri si, probabil, vom schimba câte vom putea. (..) Dacă, la un moment dat, voi constata că nu pot face lucruri de care să fiu demnă și utilă acestei școli nu mă voi crampoma de această funcție.”


Noul director al Hasdeului anunță, totodată, întâlniri cu elevii și cu părinții acestora, în perioada următoare:

”Vreau întâlniri separate și cu elevii, și cu părinții, să ne spunem păsurile, să ajungem la un numitor comun. Eu cred că elevii s-au adaptat mai repede și mai bine decât credem noi la această etapă. Discutând cu clasele mele, am constatat că nu sunt atât de loviți de această situație și s-au adaptat mai repede decât noi. Din fericire, la Hasdeu avem elevi de la a V-a si până la a XII-a, cu preponderență elevi de liceu, iar pentru elevii de liceu nu e atât de dificil să fie în online. Am constatat că cine vrea să învețe învață, e prezent, e activ. Cine nu a vrut să învețe înainte nu învață nici acum și se fofilează, dar, cel puțin la noi, nu sunt mulți aceștia. Asta vreau să le spun elevilor: că trebuie să continue să-și vadă de drumul lor, să fie bucuroși că suntem într-o școală care își permite să susțină acest tip de activitate didactică în condiții bune, să nu ne grăbim cu revenirea la școală, dacă nu e în condiții de maximă siguranță și pentru ei, și pentru noi, și pentru părinții și rudele lor. Să nu exagerăm! Sunt optimistă, îmi vad elevii, nu sunt atât de afectați de această modalitate de desfășurare a orelor. Îi felicit, îi văd că sunt acolo, sunt pe poziții”.


Virginia Mândruță Tănăsescu este noul director al Colegiului Hasdeu, numită cu delegație, ea fiind secondată de profesoara de Științe Sociale, Anca Florea. Cele două vin după plecarea echipei Ionel Banu-Laurențiu Țepeluș.
Mândruță-Tănăsescu este unul dintre cei mai renumiți dascăli din Buzău. Olimpicii buzoieni la fizică au fost pregătiți, în ultimii ani, pentru cele mai importante concursuri de fizică, de către aceasta, în cadrul Centrului de Performanță înființat în colegiu.