Actualitate Tineri pentru România

Conferințele motivaționale marca TEDx ajung la Buzău

Celebre în toată lumea, conferințele organizate sub licența TEDx ajung, în această primăvară, și la Buzău. Primul eveniment marca TEDx, intitulat Unstoppable, va avea loc în data de 28 mai 2022, la club NoLimit și se estimează că va dura în jur de 6-7 ore. Speakeri din Buzău, dar și din țară, vor fi prezenți la eveniment. Invitații vor fi din rândul oamenilor care schimbă vieți, care îi ajută pe ceilalți, apreciați și respectați de comunitatea din care fac parte, cu proiecte de succes în domeniile în care activează, fiecare având dorința să împărtășească cu buzoienii povești și experiențe.

Cea care a avut inițiativa de a aduce la Buzău conferințele atât de urmărite peste tot în lume este Diana Rus, o tânără inginer de profesie, cu activitate de câțiva ani în zona societății civile, inițiatoare a mai multor proiecte care conectează oamenii și îi apropie.

Diana Rus, inițiatoarea conferințelor TEDx Buzău

„Am avut două încercări de a aduce TED la Buzău. Prima dată a fost în 2018, dar îmi trecuse fulgerător gândul prin minte, apoi m-am gândit la asta și în 2020, în timp ce organizam propriul eveniment de vorbit în public, dar mi s-a părut prea complicat să aplic pentru licență. Nu credeam că eram pregătită să îmi asum o astfel de responsabilitate. Anul trecut însă, din vară, gândul de a organiza TED nu mi-a mai dat pace, astfel că, în toamna lui 2021, am aplicat pentru licență. Am completat un formular cu întrebări despre mine, experiența mea, viziunea mea, obiectivele mele, apoi am fost contactată să mai răspund și la alte întrebări pe care le aveau cei din staff-ul TED și, după aproape două luni de când am aplicat, am primit licența.”, a declarat, pentru Șansa News, Diana Rus.

Prin această inițiativă, Diana Rus și-a dorit să aducă un plus de vizibilitate și inițiativă în orașul în care s-a născut și pe care îl iubește, după cum mărturisește chiar ea. Municipiul reședință de județ va fi pus pe harta orașelor în care se susțin cele mai cunoscute conferințe de public speaking din lume, alături de Viena, New York, Melbourne, Mumbai, Tokyo, Cluj, București, Brașov, Toronto și altele.

„Conferințe de vorbit în public s-au mai organizat, dar nu sub tutela unui brand atât de mare precum TED. Acest eveniment aduce, prin faima lui, acest “nou” de care m-ai întrebat, dar eu mă gândesc că va readuce ceva vechi, care ne-a lipsit sau de care am fost privați în ultimii doi ani: conectarea și socializarea. Or, nu acestea reprezintă însușiri ale ființei umane?” –Diana Rus, organizator TEDx Buzău.  

TED reprezintă o serie de evenimente de vorbit în public, organizate la nivel mondial, pentru a răspândi idei ce merită împărtășite. Iar TEDx înseamnă evenimente independente similare TED, care pot fi organizate de oricine obține o licență de la TED, cu condiția respectării anumitor reguli. Cu alte cuvinte, organizația non profit din spatele TED, in urma succesului pe care l-a obținut cu aceste conferințe, a decis să ofere și altora oportunitatea de a le organiza, în toată lumea. Acum, Diana Rus, alături de prietenii săi, se află în toiul pregătirilor pentru conferință.

„Suntem în etapa în care pregătim lansarea site-ului, lucru ce se va întâmpla după 15 februarie. Apoi, vom anunța speakerii și agenda evenimentului. Când spun „suntem” mă refer că îi am alaturi de mine, în organizarea TEDxBuzău, pe prietenii mei Ana Maria Negru și Cătălin Istrate… Buzoienii se pot aștepta la emoție, informație, socializare, gustări delicioase și la o experiență inedită. Sperăm să nu fie unică, pentru că vreau să organizez și în anii următori.”, a explicat Diana Rus.

Participarea la conferință va fi contra cost. Biletele vor fi puse în vânzare după lansarea site-ului. Până atunci, buzoienii pot urmări inițiativa pe Facebook și pe Instagram, TEDxBuzău.