Actualitate

Confesiunile șefului IPJ Buzău în fața copiilor dornici să îmbrace uniforma de polițist

Misiune grea pentru șeful Inspectoratului Județean de Poliție Buzău. Laurențiu Pantazi a fost supus unui tir de întrebări venite din partea celor care, în viitor, ar putea îmbrăca uniforma de polițist. Prezent la un eveniment organizat în preambulul Zilei Poliției Române, comisarul șef s-a întâlnit cu mai mulți copii veniți să afle cât mai multe despre meseria de polițist și, de ce nu, să-și găsească modele care să-i inspire într-o viitoare alegere a carierei.

Relaxat și dornic să răspundă la toate curiozitățile elevilor, Laurențiu Pantazi le-a vorbit acestora, în primul rând, despre momentul în care el însuți și-a ales drumul în viață. Șeful IPJ le-a vorbit copiilor și despre provocările și satisfacțiile meseriei de polițist.

„Au fost două criterii după care am ales cariera de polițist, să le numesc eu, unul a fost oarecum subiectiv, s-a referit la faptul de a avea alt program și de a face altceva în fiecare zi și al doilea și nu o spun doar formal, este o meserie în care îți permite să-ți ajuți semenii la modul concret, în situații dificile.

Provocările, vis-a-vis de profesie, nu știu dacă s-au referit neapărat la examen. Examenul a fost unul dificil, ca și astăzi de fapt, se știe și sunt mândru că Academia de Poliție și-a căpătat un anumit brand, care-i cunoscut. De asemenea, școlile de agenți de poliție. Provocările au venit în profesie, ulterior, și au fost destul de variate. Am lucrat numai operativ, am lucrat în zone, să spun eu, îmi permit să spun, de elita Poliției Române. Și aceste provocări au fost ușor de absorbit, așa, în contextul în care doar provocările îți dau satisfacții importante. Cât despre satisfacții, au fost câteva situații, în perioada când  lucram la Combaterea Crimei Organizate, când am  primit scrisori de la părinții unor copii traficați, scrisori de mulțumire”, a spus Laurențiu Pantazi.

Curiozitățile copiilor au fost însă mult mai multe. Unii dintre ei au dorit să știe cât de periculoasă este această meserie dar și despre ce trebuie să facă pentru a ajunge polițist.

Răspunsurile primite aproape că i-au convins pe vizitatori să aleagă o carieră în Poliție, chiar dacă, tot ei recunosc, meseria aceasta presupune și sacrificii, cum ar fi programul extrem de riguros.

De altfel, șeful Inspectoratului Județean de Poliție le-a explicat copiilor cât de important este să-și iubești profesia pe care o alegi.

„Satisfacția pe care ți-o dă, în momentul în care faci o faptă bună și, de fapt, cred că știți deja treaba asta, ai o satisfacție, ai o bucurie. Te bucuri de bucuria celuilalt. Același lucru, aceeași stare este și în Poliție, atunci când reușești să descoperi un infractor, când reușești să dai bunurile furate înapoi celuilalt, căruia i s-au furat. Astea toate sunt pre-satisfacții și astea îți creează o anumită energie, așa, care te ține în picioare. Meseria de polițist este o meserie foarte grea. Îți încarcă bateriile aceste satisfacții de care spuneam, dar iarăși trebuie să fiu obiectiv până la capăt, meseria aceasta, dacă nu o iubești, este cea mai oribilă meserie din lume, dacă nu o faci cu pasiune, care cred că este valabil pentru orice profesie”, a spus Pantazi.

În final, Laurențiu Pantazi a vorbit și despre pensionare spunând, încă o dată, în ciuda zvonurilor apărute în spațiul public, că, deocamdată, mai are lucruri de făcut în cadrul IPJ Buzău așa că va continua în funcția pe care o deține.

„În primul rând, este o limită clarificată prin lege, din acest punct de vedere mai am câțiva ani de stat în Poliție. Din punct de vedere personal și, dacă vreți, de suflet, nu cred că e momentul în care să plecăm la pensie în aceste vremuri prin care trecem. Rămân în continuare alături de colegii mei, atât timp cât am autoritatea necesară și când mă bucur, cum cred că se întâmplă în acest moment, de respect, atât în interiorul curții, cât și în afara curții. Astea sunt cele două repere importante”, a mărturisit șeful IPJ Buzău

Laurențiu Pantazi are 53 de ani și are o experiență de 27 de ani în Poliție, unde a ocupat diferite funcții.