Actualitate

Aviz favorabil pentru trei buzoieni să reprezinte Institutul Cultural Român la Paris, Bruxelles și Istanbul

Comisiile reunite de cultură și politică externă ale Senatului au dat ieri mai multe avize favorabile unor candidați pentru funcțiile de director și director adjunct la reprezentanțe ale Institutului Cultural Român în mai multe țări. Printre candidați – trei buzoieni, care au primit aviz favorabil.

Este vorba despre Cezar Preda, avizat favorabil să preia funcția de director adjunct al ICR la Paris, Adriana Pietrăreanu, candidată pentru un nou mandat de director adjunct la ICR Bruxelles, și Dragoș Tiberiu Niță, care a primit aviz favorabil pentru prelungire în funcția de director la ICR Istanbul.

“Apreciez că aceste audieri au avut loc, pentru că situaţia reţelei ICR este una foarte gravă, pentru că mai sunt doar câteva posturi de directori ocupate în prezent şi restul – vacante. Sunt reprezentanţe închise de mai mulţi ani şi mă gândesc la Beijing, unde este lacătul pus din 2019. Sunt reprezentanţe foarte importante – Viena, Londra, Paris fără nicio funcţie de conducere, aşa că sper ca, după ziua de astăzi, să facem un pas înainte la nivelul de coordonare. În ceea ce priveşte candidaţii propuşi, cred că există un echilibru important din mai multe puncte de vedere – de gen, experienţă. Mai avem până în vară conduceri pentru ICR New York, ICR Madrid şi ICR Budapesta. La finalul anului am fi ajuns în situaţia ca doar directorul ICR Bruxelles să mai fie în funcţie şi în rest toate funcţiile vacante”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Dintre cei trei buzoieni, doar Cezar Preda se află la prima experiență de acest fel.

” Eu, în viață, n-am răspuns decât provocărilor. Nu m-am dus unde lucrurile mergeau perfect, ci acolo unde se puteau face multe lucruri bune. Și aici mă duc să fac o echipă bună cu doamna director de acolo și cred că pot contribui la un real succes. Îmi doresc ca, sub noua conducere, ICR să schimbe ceva dintr-o percepție vehement criticată de oameni din interiorul fenomenului cultural”, a declarat, pentru sansanews.ro, Cezar Preda.

Șansa News a mai scris, recent, despre acest subiect. Detaliile le puteți găsi AICI.