Actualitate SĂNĂTATE

Confirmări COVID, în creștere! DSP schimbă strategia de internare în spitale. Lipsa medicilor, în continuare cea mai mare problemă

Valul patru al pandemiei a devenit o certitudine. România înregistrează, de la o zi la alta, tot mai multe confirmări cu noul coronavirus , iar trendul ascendent se simte și în județul Buzău. De o săptămână, nu a mai existat nicio zi fără pacienți diagnosticați cu COVID-19, iar paturile destinate acestor bolnavi sunt ocupate, rând pe rând. Autoritățile de sănătate publică și managerii unităților medicale au pus deja pe hârtie primele măsuri ce trebuie luate pe măsură ce crește numărul confirmărilor zilnice, iar luni vor fi luate alte decizii esențiale în tratarea atât a bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2 cât și a restul pacienților care suferă de alte boli.  Totuși, o problemă rămâne fără rezolvare și în valul patru al pandemiei: lipsa medicilor specialiști în secții cheie în tratarea bolnavilor.

Crește din nou numărul confirmărilor cu noul coronavirus, iar specialiștii se așteaptă la o nouă avalanșă de cazuri COVID-19. Astăzi, trei buzoieni au primit vestea infectării, iar printre ei se află și un bebeluș de doar patru luni. În total, 14 persoane sunt internate în unitățile spitalicești de la Buzău și Râmnicu Sărat.

”În fiecare zi am avut trei pacienți, cinci pacienți, n-am mai avut zile cu niciun pacient confirmat de ceva vreme, de vreo săptămână. În acest moment avem 35 de pacienți confirmați, 14 internați atât la Spitalul Județean, cât și la spitalul din Râmnicu Sărat. Așa cum vedem, că și la nivel național numărul pacienților este în creștere, probabil că și la nivelul județului Buzău  numărul acestora nu va fi unul mic, dar sperăm să nu fie nici unul care să ne îngrijoreze”, a spus directorul DSP.

Numărul mic de internări încă le permite responsabililor din sănătatea publică și managerilor de spitale să pună la punct cel mai potrivit plan pentru gestionarea cât mai bună a cazurilor COVID-19 în momentul în care confirmările zilnice vor ajunge, din nou, la peste o sută de persoane infectate într-un interval de 24 de ore. Primele decizii au fost deja așezate pe hârtie, iar luni conducerea DSP și managerii din toate spitalele din județ se vor așeza la aceeași masă pentru alte măsuri ce trebuie în valul patru. Practic, principalul aspect este cel al numărului de paturi alocat bolnavilor infectați cu SARS-Cov-2, mai ales că, din mai, de când au fost aplicate măsurile de relaxare, în spitale au fost internați foarte mulți pacienți cu alte afecțiuni.

”Vom avea o întâlnire cu managerii de spitale pentru a stabili, etapizat, în funcție de rata de incidență, de numărul de cazuri, numărul de paturi alocate pacienților confirmați pozitiv. La acest moment atât Spitalul Județean, cât și Spitalul Municipal Râmnicu Sărat au paturi alocate acestor pacienți. La Râmnicu Sărat sunt 62 de paturi, (52 pentru adulți, 10 pe pediatrie și 5 paturi ATI ) și la Spitalul Județean de Urgență sunt 37 de paturi, și 4 paturi ATI. Însă, în funcție de numărul de pacienți confirmați și care vor avea simptomatologie severă, cu siguranță numărul de paturi va crește, astfel încât dacă situația o impune, la un moment dat, cu siguranță Râmnicu Sărat va reveni la numărul de paturi pe care l- au avut până la data când a fost și COVID-19 și non-COVID, iar Spitalul Județean va reveni la numărul de paturi pe care l-a avut înainte de aceste relaxări”, a declarat Cristina Ungureanu, director DSP.

Marea provocare va fi pentru unitatea de la Râmnicu Sărat unde, de la funcționarea celor două circuite, au venit foarte mulți bolnavi cu alte afecțiuni, care în toată perioada de pandemie nu au mai avut acces la asistența medicală. Însă, veștile sunt bune, iar DSP dă asigurări că unitatea de la Râmnicu Sărat nu va mai deveni suport COVID decât dacă pandemia va atinge din nou un vârf, cu peste o sută de confirmări pe zi, și nu vor mai fi locuri în alte unități spitalicești pentru tratarea bolnavilor de coronavirus.

”Nu vor ajunge brusc la numărul de paturi pe care îl aveau anterior, acest lucru se va întâmpla doar dacă situația o va impune. Noi ne străduim astfel încât și ceilalți pacienți să beneficieze de îngrijiri medicale la nivelul spitalului din Râmnicu Sărat. Doar dacă numărul de cazuri vor fi poate cum au fost în celelalte valuri, cu peste o sută de pacienți COVID, atunci ne vom gandi să montăm numărul inițial de paturi și abia atunci vom deveni din nou suport COVID. Dar dacă numărul de pacienți nu va fi atât de mare, iar pacieții vor sta sub supravegherea medicilor de familie, atunci vom crește gradual”, a spus Cristina Ungureanu.

În prezeznt, zeci de bolnavi ajung zilnic la spitalul de la Râmnic, iar o parte dintre ei rămân internați. O cerere foarte mare este și pe secția de Chirugie, despre care directorul medical, Felicia Vasile, spune că va fi ultima care va fi redată pacienților COVID-19. Deocamdată acolo sunt păstrate 14 paturi pentru bolnavii infectați cu SARS-CoV-2.

”Măsurile le luăm atunci, la momentul respectiv, dar tot timpul am avut, adică avem cele 67 de paturi destinate COVID, de când circulăm cu dublu circuit. Nu sunt internați decât trei pacienți COVID Secția Boli Infecțioase și ne adaptăm din mers situației. Plus că avem aproximativ 30 de prezentări pe zi la Camera de Gardă, Secția Medicină Internă, cam 35-40 de prezentări pe zi pe Camera de Chirurgie, cam 20 de prezentări pe Pediatrie și 15-20 la Obstretică-Ginecologie. Deci, media internărilor este de până în 10 internări pe zi”,  a explicat Felicia Vasile, director medical Spitalul Municipal Râmnicu Sărat

Unde vor fi internați copiii confirmați COVID-19

O altă decizie pe care trebuie să o ia autoritățile de sănătate publică est cea privind internarea copiilor infectați cu SARS-COV-2, mai ales că foarte mulți specialiști susțin că noua tulpină, predominantă în acets val 4, ar afecta mai mult copiii și tinerii. Până acum, micuții bolnavi de coronavirus și care au avut nevoie de supraveghere medicală au fost internați la Râmnicu Sărat, însă pentru acest val este luat în calcul amenajarea unor paturi speciale și la Spitalul de la Buzău.

” Vom interna copii atât la Râmnicu Sărat, și vom încerca și la nivelul Spitalului Județean de Urgență, să facem un număr de paturi pe care nu vi-l pot spune acum pentru că nu l-am stabilit încă, pentru pacienții copii confirmați pozitiv vor fi și la Spitalul Județean”, a spus Cristina Ungureanu.

Medicii, cea mai mare problemă

În continuare, cea mai mare problemă din spitale rămâne lipsa medicilor, iar secțiile cele mai afectate sunt, din păcate, cele esențiale în tratarea cazurilor grave, respectiv Terapie Intensivă, Boli Infecțioase.

” Cea mai mare problemă pe care o avem și ne-am străduit să o rezolvăm de la începutul pandemiei a fost deficitul de personal, la Râmnicu Sărat există deficit de personal atât pe Secția de Boli Infecțioase, cât și pe Secția ATI. Ne-am străduit să detașăm la acel moment, nu a fost posibil, însă vedem ce vom face în continuare. De asta vom avea o discuție și cu managerul de la Nehoiu, să încercăm să detașăm de la Spitalul din Nehoiu la Spitalul din Râmnicu Sărat un medic de la ATI”, a spus Cristina Ungureanu.

Pe de altă parte, pe măsură ce va crește numărul de cazuri în spitale vor fi impuse din nou restricțiile aparținătorilor care nu vor mai avea voie să intre la rudele internate.

” În funcție de numărul de cazuri confirmate cu siguranță și la Spitalul Județean se vor lua măsuri, dar fiecare manager își va organiza accesul în unitatea sa medicală”, au explicat reprezentanții DSP.

În continuare, medicii îndeamnă la vaccinare și la păstrarea măsurilor de prevenție, acestea fiind căile cele mai sigure pentru a se evita o avalanșă de cazuri.

”Noi, pentru că tot prin intermediul dumneavoastră, de fiecare dată facem apel către populație, să respecte în continuare toate măsurile de prevenție, așa cum au fost ele, și așa cum ne dorim ca fiecare dintre noi să ne protejăm, facem încă o dată apel către populație să respecte măsurile, să poarte mască, să se dezinfecteze, și astfel și să se vaccineze pentru că acesta este unul dintre punctele care trebuie să le abordăm și în continuare”, a spus directorul DSP.