Actualitate

Constantin Toma, despre viitorul spital municipal: ”Este o presiune extraordinară pentru acest obiectiv. Îl începem!”. Primii pași, în ședința de azi a CLM

Se parcurg primii pași concreți în vederea demarării proiectului unui spital municipal la Buzău. În ședința de joi a Consiliului Local Municipal, pe masa aleșilor se află proiectul bugetului pe 2022 în care sunt incluse sume pentru realizarea unui PUZ, pe un teren de 6 hectare pe care ar urma să fie construit obiectivul medical, dar și pentru realizarea studiului de fezabilitate. Suprafața de 6 hectare se află la ieșirea din Buzău spre Vernești, pe partea dreaptă, vis-a-vis de depozitul companiei Ursus, însă nu la stradă, a precizat, la Focus News, primarul Constantin Toma. Edilul-șef a lămurit și situația juridică a terenului explicând că nu există niciun litigiu în legătură cu suprafața.

”Avem carte funciară pe el, este un teren care a făcut obiectul unor discuții la un schimb de terenuri pentru deblocarea bretelei de lângă fabrica de bere, dar nu este sub sechestru.” a precizat primarul Constantin Toma.

Într-o discuție mai amplă, la Focus TV, pe tema construirii viitorului spital municipal, primarul Buzăului a precizat că pentru studiul de fezabilitate se alocă, prin proiectul de buget pe 2022, suma de 3 milioane de lei.

“Este o presiune socială extraordinară pentru că este nevoie de un nou spital, este o necesitate. Am găsit un teren la ieșirea spre Vernești. Vom declanșa, după aprobarea mâine în CLM, un PUZ pe zonă, inclusiv un studiu de fezabilitate pentru spital. 440 mil. euro sunt alocați prin PNRR pentru spitale, ceea ce ar însemna 7-8 spitale. Orașele mari de lângă noi vor spitale municipale, este o competiție dură.  Chiar dacă nu vom intra, pentru că va fi foarte greu, odată creat un asemenea proiect nu ai cum să mai dai înapoi. Începi cu studiu de fezabilitate, proiect tehnic, licitație, faci fundație anul acesta, în anul următor altceva, începi să dotezi și dai drumul. Important este că începi un proiect foarte important și necesar. Proiectul, odată aprobat în CLM , când finanțăm PUZ și studiu de fezabilitate cu o sumă importantă de 3 milioane lei, eu zic că a început !

Dar, odată găsită finanțarea, acest proiect nu va însemna doar un spital ridicat la marginea Buzăului, ci mult mai mult. Primarul Toma spune că pe terenul de 6 hectare deținut de municipalitate ar putea fi ridicate inclusiv locuințe pentru tinerii medici, dar și grădinițe, magazine,etc. Practic, se va dezvolta un cartier, o așezare nouă.

“Atenție! Sunt finanțabile, de asemenea, prin PNRR, și locuințe pentru tineri profesioniști din educație și sănătate. Șase hectare nu e puțin. În mod normal, un proiect serios prevede 1,5-2 ha pentru un spital, dar având această suprafață, am zis să venim și cu locuințe, poate cu o grădiniță, niște spații de recreere, un minimarket și altele. Le creem un spațiu să se simtă oamenii în mijlocul naturii. Nu vor fi la stradă, spitalul și locuințele vor fi duse spre râul Buzău, nu la stradă. Invit și proprietarii de acolo, prin PUG-ul viitor, să dezvolte tot locuințe în acea zonă pentru că este ideală pentru locuințe, este apropiere de deal, de munte, o zonă cu aer mai curat. Cu siguranță vor începe și investitorii imobiliari să investească aici, se vor duce și utilitățile în zonă, le va fi foarte ușor să investească.”

Cât privește orizontul de așteptare , edilul șef este rezervat și spune că abia după ce studiul de fezabilitate va arăta dimensiunea financiară a proiectului se va putea stabili o perioadă aproximativă în care un spital nou să poată fi ridicat și dat în folosință la Buzău.

“Să demarăm studiul de fezabilitate, știind rezultatele obținute vom ști și dimensiunea financiară. Și atunci pot spune că ne întindem pe doi sau trei ani. Să vedem de câți bani e nevoie și, apoi, vedem cât timp ne va lua. Deocamdată, există doar o idee despre un spital municipal la Buzău, care azi (n.r. miercuri) a fost aprobată de comisiile de specialitate din CLM și mâine (n.r. -joi) , cu siguranță, va fi aprobată în unanimitate și de consilierii, îl vor vota. Sunt convins că vom avea și sprijinul necesar, în timp, aici la Buzău , dar și la București ”, a adăugat primarul Constantin Toma.

Edilul-șef crede că soluțiile pentru construirea spitalului vor fi mai clare după elaborarea studiului de fezabilitate.

” Acest studiu de fezabilitate va implica și un studiu asupra stării de sănătate a buzoienilor. Noi vom lua decizia pe baza informației bune, de la specialiști. Și acești specialiști vor spune de ce este nevoie la Buzău… Cu sigruanță, vom discuta și cu corpul medical.”