SĂNĂTATE

Consultații gratuite, la țară, pentru depistarea tuberculozei. Pneumolog: ”În spatele fiecărui caz de tuberculoză, se mai află încă 10 nediagnosticate”

Luni, 4 iulie, își începe activitatea în județul Buzău caravana de depistare activă a tuberculozei coordonata de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Este vorba despre cel mai amplu proiect derulat în România pentru depistarea  precoce a tuberculozei, inițiativa fiind parte integrantă a Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei. Timp de o lună și jumătate, în 16 comune ale județului Buzău, va ajunge un laborator mobil în cadrul căruia specialiști intruiți special vor servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea tuberculozei. Comunele buzoiene în care caravan va ajunge sunt Glodeanu Siliștea, Smeeni, Merei, Berca, Scorțoasa, Pârscov, Brăiești, Vintilă Vodă, Grebănu, Râmnicelu, Puiești, Balta Albă, Ziduri, Cochirleanca, Vadu Pașii, Săgeata.

Localitățile au fost alese în funcție de raportările privind cazurile de tuberculoză înregistrate în ultimii ani.  Conform datelor statistice incidența tuberculozei în județul Buzău este de 35,2  cazuri la suta de mii de locuitori. România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament.

O camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei va ajunge în fiecare din cele 16 comune. Interesant este că, în cadrul consultațiilro gratuite, vor putea fi depistate alte 14 patologii pulmonare, ceea ce, în contextual creat de pandemia COVID-19, este foaret important pentru sănătatea publică. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. Iată programul consultațiilor gratuite!

O boală tăcută care se răspândește

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistatrea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii. În timpul pandemiei, tuberculoza a fost una dintre afecțiunile subdiagnosticate, pe fondul accesului limitat la servicii medicale.

Autoritățile îndeamnă populația să se prezinte la consultațiile gratuite acordate în cadrul caravanei. De altfel, campania este susținută de Instituția Prefectului Județul Buzău și de Direcția de Sănătate Publică.

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme.” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București. 

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele 16 de comune buzoiene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul pacienților cu alte suferințe în afara infecției SARS-COV-2 în spitale sau în alte cabinete medicale, iar diagnosticarea și tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanșarea stării de urgență, prezența caravanei în aceste comune Screening TB este un sprijin real de care au nevoie în special aceste comunități rurale.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanțat din Programul  Operațional Capital Uman 2014-2020. Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).

Proiectul este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în parteneriat cu:

  • Asociația Română Anti-SIDA (ARAS)
  • Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)
  • Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS)
  • Asociația SamuSocial din România
  • Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR)
  • Fundația Romanian Angel Appeal- Apelul Îngerului Român (RAA)