Actualitate POLITICĂ SĂNĂTATE

Supraviețuitorii cancerului vor avea ”dreptul la uitare”. Legea care elimină discriminarea va intra în curând în vigoare

Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, o susținătoare a drepturilor pentru bolnavii de cancer, familiile lor și pentru cei care au supraviețuit bolii, a înregistrat o nouă victorie: o nouă lege ce îi are în prim-plan pe pacienții oncologici. Mai exact, pe cei care au supraviețuit cancerului, dar care s-au izbit de situații în care au fost discriminați din cauza trecutului lor medical.

Este vorba despre o lege care a fost adoptată săptămâna aceasta de parlament și care în termen de două luni de la data publicării în Monitorul Oficial va intra în vigoare. Aceasta modifică, de fapt, Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, căreia îi adaugă un nou capitol, care se referă la cei care au învins cancerul.

”Actul normativ prevede că, după expirarea a 5-7 ani de la data încheierii tratamentului oncologic, supraviețuitorul de cancer să încheie un contract de asigurare în condiții standard ca și persoana care nu a avut un asemenea diagnostic. Adică să nu fie discriminat prin refuzul asigurării sau suplimentarea primei de asigurare și, implicit, prin contractarea mai dificilă a unui credit. Le mulțumesc colegilor mei parlamentari și tuturor celor care mi-au fost alături în promovarea unei legi atât de importante pentru supraviețuitorii de cancer!”, a transmis inițiatoarea legii, Nicoleta Pauliuc.

Capitolul nou introdus în legea din 2003 este intitulat chiar ”dreptul de a fi uitat”.

“Prin derogare de la prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, în situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menţinerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecţiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supravieţuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic”, prevede legea iniţiată de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc.

De asemenea, legea le impune lucrătorilor din domeniul sanitar obligația de a nu furniza informații cu privire la istoricul medical al pacienților ce au supraviețuit cancerului.

“În vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligaţia de a nu furniza distribuitorilor de asigurări informaţiile şi documentele respective. La propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătăţii stabileşte termene reduse pe categorii de vârstă şi tipuri de afecţiuni oncologice ale supravieţuitorilor de cancer, pe baza datelor ştiinţifice privind progresele terapeutice”, mai prevede legea.

Nerespectarea prevederilor introduse prin completările aduse la Legea drepturilor pacientului  va atrage răspunderea civilă.

Senatorul liberal nu este la prima inițiativă ce are în prim-plan pacienții oncologici. De altfel, ea însăși este o supraviețuitoare a acestei boli cumplite, iar în Parlament luptă pentru drepturile acestei categorii de persoane. Șansa News a mai scris despre proiectele și legile inițiate de Nicoleta Pauliuc. Un material despre impresionanta sa poveste de viață și lupta pe care o duce în calitate de legiuitor găsiți AICI.