Actualitate SĂNĂTATE Șansa de Ramnicu Sărat

Investigații gratuite pentru o boală care ucide! Campanie inițiată de medicii din Spitalul Râmnicu Sărat

sursa: google

Cea mai întâlnită formă de cancer din România poate fi acum investigată gratuit. Inițiată aparține medicilor chirurgi Al Aloul Adnan și Diana Munteanu care în doar câteva zile vor da startul unei campanii de screening al cancerului colorectal. Pe durata campaniei, cei doi chirurgi vor efectua colonoscopii gratuite la Spitalul Râmnicu Sărat. Pacienții interesați trebuie să solicite trimitere de la medicul de familie și să-și facă programare la spital.

”Campania se va desfășura în perioada 13.07-22.07.2022 în cadrul Spitalului Municipal Râmnicu Sărat! Ne propunem să venim în sprijinul comunității prin efectuarea de colonoscopii! Colonoscopie se recomandă a fi efectuata după vârsta de 50 ani odată la 10 ani. În cazul persoanelor care prezintă un risc crescut de cancer de colon sau rect, este nevoie ca investigația sa fie repetată cu o frecvență mai mare de la 1 la 5 ani!”, informează inițiatorii campaniei.

Cancerul colorectal este cea mai întâlnită formă de cancer din România. De exemplu, conform GLOBOCAN1, în anul 2020, numărul cazurilor de cancer de colorectal poziționa această afecțiune pe locul I, cu 12.983 de cazuri diagnosticate, urmată de cancerul de plămâni, sân și prostată. Această maladie constituie o asociere a celor două tipuri de tumori maligne – cancer de colon și cancer de rect.

Categoriile de persoane supuse unui risc major la această afecțiune sunt cele care suferă de boală inflamatorie intestinală, persoanele cu antecedente familiale de cancer de colon sau rect, persoanele cărora le-au fost îndepărtați polipi în timpul unei colonoscopii anterioare, persoanele supraponderale,obeze sau sedentare dar și consumatorii de tutun și alcool.

”Conform ghidului european de screening al cancerului colorectal atunci când există o rudă de gradul I diagnosticată cu cancer colorectal,se va face colonoscopie începând cu vârsta de 40 ani sau cu 10 ani mai repede decât vârsta de diagnostic a rudei deja diagnosticate dacă aceasta e mai devreme de 50 ani și se repeta la intervale de 5 ani”, mai spun inițiatorii campaniei de screening.