Actualitate

Controalele la stațiile de carburanți, în etapa planificării. Verificările s-ar putea extinde la magazine universale și de piese auto

Tragedia petrecută la Crevedia, ale cărei ecouri au produs temeri în întreaga țară, are ca urmare demararea unor controale la nivel național, la stațiile de carburanți care ar putea repeta scenariul sumbru de sâmbătă seara. Discuția inițială viza stațiile GPL, scopul principal fiind identificarea situațiilor generatoare de riscuri.

La nivelul Instituției Prefectului, acolo de unde trebuie dat ordinul pentru constituirea echipelor mixte de control și dispusă tematica, încă se evaluează care sunt obiectivele ce vor fi vizate de verificări. Prefectul județului Daniel Țiclea a explicat astăzi, la finalul ședinței de Colegiu Prefectural, că ordinul de ministru prin care sunt dispuse măsurile extinde aria verificărilor. Astfel, de la stații GPL și benzinării, controalele ar putea merge și spre magazinele universale de la țară care vând butelii, dar și către magazinele de piese auto.

Astfel, cu o serie de neclarități în spate, autoritățile anunță că mai sunt necesare una sau două zile pentru câteva consultări legislative pentru ca mai apoi să înceapă controalele.
Cu certitudine se știe că instituțiile ce vor efectua controale sunt:

– ISCIR și CNCIR pentru autorizarea și controlul instalațiilor sub presiune;

– ISU pentru siguranța în exploatare a punctelor de lucru în care se efectuează operațiuni cu carburanți;

– ITM pentru respectarea obligațiilor privind contractele de muncă;

– Agenția Națională de Mediu pentru respectarea obligațiilor de mediu;

– Poliția pentru respectarea legislației privind ordinea și siguranța publică;

– ARR și ISCTR pentru autorizarea și controlul cisternelor de transport;

– ANAF și Vamă pentru respectarea obligațiilor de natură fiscală.