Actualitate Agricultura acum

Control în Piața Centrală. Ce nereguli au fost găsite la tarabele producătorilor

Control fulger în Piața Centrală din municipiul Buzău. O echipă formată din doi inspectori ai Serviciului Inspecție Legume Fructe din cadrul Direcției Agricole Buzău și un angajat al SC. Piețe Târguri și Oboare au verificat astăzi producătorii și comercianții care au pe tarabe legume și fructe românești.  În principal, verificările au vizat modul de etichetare a produselor.

Concret, fiecare etichetă, fie că este vorba despre taraba unui producător local sau despre un comerciant, trebuie să conțină denumirea și proveniența produsului și prețul. Pe lângă aceste informații, pe plăcuța special amenajată  în fața tarabei trebuie trecut și numele producătorului și încă o dată locul de proveniență al produselor comercializate dar și numărul de înregistrare al atestatului de producător.

Din păcate, regulile sunt des încălcate, iar de frica amenzilor unii au completat etichetele chiar în fața echipelor de control.

Sunt totuși și tarabe care arată impecabil și pe care, astăzi, inspectorii le-au dat exemplu.

Controlul a durat circa o oră, iar la final inspectorii au plecat fără să aplice amenzi, însă au putut observa că din Piața Centrală au dispărut roșiile de Glodeanu Sărat.

De altfel, scandalul legumelor de la Glodeanu Sărat a provocat o reticență în rândul consumatorilor care au ajuns să evite să mai cumpere tomate timpurii.

Totuși, mesajul specialiștilor este că produsele din Piața Centrală sunt de încredere și că tocmai pentru a-și convinge clienții de calitatea legumelor și a fructelor trebuie să completeze corect etichetele și să dețină , la tarabă, atestate de producător și carnetele de comercializare completate la zi.  Aceste documente pot fi cerute inclusiv de către consumatorii care vor să verifice dacă cel din spatele tarabei este sau nu producător, însă respectivul le arată doar dacă dorește. În schimb, au obligația să le aibă la tarabe și să le arate echipelor de control.

În prezent, în Piața Centrală se găsesc roșii de la Limpezi, municipiul Buzău și Olt iar prețurile sunt cuprinse între 8 și 13lei.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Controale de fatada – inspectorii lui peste prajit ! Despre ce etichete, atestate de producător sau alte documente reale vorbim ? Fiecare “producator” afirma ce vrea, inspectorii mimeaza controlul si aplicarea de amenzi, iar consumatorii suporta consecintele.