Actualitate

Copiii infectați cu SAR-CoV-2 au ocupat aproape toate paturile din spitalul Râmnicu Sărat. Din păcate, nu sunt suficienți pediatri. Multe gărzi rămân neacoperite

Copiii reprezintă principala categorie lovită de valul cinci al pandemiei. La Buzău, viteza de transmitere a virusului SARS-CoV-2 deja se simte în rândul celor mai mici dintre pacienți. Singurul spital care internează copii are deja aproape toate paturile ocupate. Iar situația este și mai gravă pentru că unitatea medicală nu are suficienți medici care să-i trateze pe cei mici și mai ales să le asigure permanență și pe timpul nopții, fiind perioadă din lună când secția Pediatrie din Spitalul Râmnicu Sărat nu are gardă acoperită.

Mii de copii din județul Buzău merg la școală ori la grădiniță, iar de săptămâni bune aceștia nu mai sunt testați ceea ce face ca riscul de transmitere a infecției cu SARS-CoV-2 să fie și mai mare. Fapt care de altfel este și dovedit prin numărul mare de confirmări în rândul copiilor. De exemplu, doar pe 20 ianuarie 2022, au fost suspendate cursurile cu prezență fizică în patru clase ceea ce înseamnă, după noile reguli de intrare în online, că au fost diagnosticați 12 copii, câte trei din fiecare grupă. Acest număr mare de confirmări se simte deja și în unitățile medicale. La Râmnicu Sărat, unde se poate interna această categorie de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în această dimineață mai era doar un singur pat liber, însă, în același timp la Unitatea de Primiri Urgențe Buzău, care trimite la rândul ei copii spre internare la spitalul de la Râmnicu Sărat, alt copil suspect aștepta să fie consultat, ceea ce înseamnă că și acel loc liber ar putea fi ocupat tot în cursul zilei de astăzi.

 „A crescut numărul de prezentări pe camera de gardă Pediatrie cu copii care sunt confirmați pozitivi prin testarea rapidă. În general sunt forme ușoare și medii. Copiii mari nu rămân de obicei internați, sunt doar evaluați și primesc tratament la domiciliu, fiind luați în evidență de medicul de familie. Sunt internați la spital la momentul acesta mai mulți copii care provin din centre de copii și copiii cu vârstă până în 3 ani și avem ocupate 9 din cele 10 paturi disponibile pentru copii”, a declarat Felicia Vasile, director medical la Spitalul Râmnicu Sărat Buzău.

În general, copii rămân internați până la 7 maximum 10 zile și din fericire, până acum, nu au fost înregistrate forme severe sau grave de boală la copii, în județul Buzău. Însă, grav este faptul că singurul spital care internează copii nu are toate liniile de gardă acoperite.

 ”E la fel de greu ca în valurile anterioare, din cauza deficitului de medici. Pentru că nu avem gardă de Pediatrie continuă, nu avem gardă de ATI, iar noi, ca spital, nu avem ATI Pediatrie. Pe secția Pediatrie este un singur medic pediatru, doctorița Avram, plus doctorul Munteanu, care este medic pensionar. Are deja peste 70 de ani. Mai vin pe gărzi 3 medici de la Focșani. Dar ne rămân gărzi neacoperite. Sunt și 7 și 9 și 10 gărzi pe lună. Este aceeași situația ca la ATI adulți. Nu avem cum să asigurăm garda continuă cu 2 medici”, a explicat Felicia Vasile.

De altfel, paturile din spitale se ocupă rând pe rând. Dacă până cum câteva zile erau spitale care nu aveau niciun pacient COVID, acum sunt bolnavi aproape peste tot. De exemplu, la Spitalul Județean sunt internate 51 de bolnavi, dintre care patru la ATI, la Râmnicu Sărat, pe lângă cei 9 copii mai sunt și 29 de adulți, dintre care doi la ATI. De asemenea, s-au făcut și primele internări din valul 5 la Spitalul din Negoiu. Acolo au ajuns până acum 10 bolnavi. Singurul care nu are, deocamdată, bolnavi COVID este spitalul din Smeeni. Aici internările vor începe de luni și sunt disponibile 10 paturi.

Cu alte cuvinte, potrivit datelor anunțate de DSP, joi, 20 ianuarie, la Buzău gradul de ocupate în spitale era de 21,36 %, ceea ce, deocamdată, nu prezintă un risc pentru ca școlile din județ să treacă în online.