Social

Copil din Buzău, diagnosticat cu GRIPĂ

Un copil din municipiul Buzău a fost diagnosticat cu gripă. Este al patrulea caz de gripă confirmat clinic, adică după simptomele manifestate de bolnavi, înregistrat de la începutul sezonului rece.

Copilul a ajuns la medic cu durere în gât, tuse și febră. Suspicionând gripa, medicul de familie l-a trimis la Infecțioase unde testul rapid a indicat că ar fi vorba de acest virus. Copilul a primit tratament antiviral iar părinții au refuzat internarea micuțului, starea sa fiind bună. De la începutul sezonului rece de când s-a început monitorizarea afecțiunilor respiratorii, acesta este al patrulea caz de gripă confirmat la Buzău la test rapid. Pe de altă parte, medicii epidemiologi spun că evoluția infecțiilor respiratorii în acest județ nu indică o creștere alarmantă. Săptămâna trecută, a crescut ușor numărul pneumoniilor, însă nu au fost forme grave, astfel că bolnavii s-au tratat la domiciliu.

Cum vine vacanța de iarnă, iar copiii nu mai merg în colectivitate, medicii de sănătate publică speră ca incidența afecțiunilor respiratorii să fie moderată, chiar scăzută, și în perioada următoare. In plus, acoperirea vaccinală a populatiei la nivelul judetului Buzău este destul de bună anul acesta.
”Acoperirea vaccinală a fost foarte bună, anul acesta. Aștept luna ianuarie să mă întâlnesc cu medicii de familie pentru a-mi aduce ce au vaccinat în afara vaccinurilor de la DSP, și atunci vom avea valoarea aproape de realitate a acoperirii  vaccinale. În plus, urmează vacanța. Colectivitățile vor fi închise, chiar dacă se va răci până pe 14-15 ianuarie, copiii nu sunt adunați în colectivități. Dacă se va schimba radical temperatura, dacă se va răci drastic,  s-ar putea să apară totuși ceva viroze la nivel de colectivități, bătrânii vor fi și ei afectați în măsura în care circulă mai mult decât trebuie, dacă folosesc transportul în comun”, a declarat pentru șansanews.ro  medicul epidemiolog Carmen Scântei de la DSP Buzău.

Etichete