Actualitate

CORIGENȚI LA COGENERARE.Cresc facturile la energie electrică din noiembrie

foto: PIxabay
foto: Pixabay

Facturile de furnizare a energiei electrice către abonații casnici vor crește începând din luna noiembrie. Procentul este unul nesemnificativ-0,8 %- dar, în spatele acestei majorări, stă o realitate care arată că România nu a reușit implementarea unor măsuri pentru a-și crește independența energetică.

Astfel, de la 1 noiembrie 2020 „taxa” de cogenerare crește de la 19,14 lei/MWh (16,09 lei/MWh fără TVA) la 28,97 lei/MWh (24,25 lei/MWh fără TVA). Ponderea „taxei” de cogenerare în factura unei case cu un consum mediu lunar de 120KWh era înainte de 1 noiembrie 2020 de 3% și va ajunge în prezent la 3,75%, ceea ce înseamnă o factură mai mare cu 0,8%.

DE UNDE VINE MAJORAREA

În anul 2011 românii au fost obligați să achite o „taxă” de cogenerare pentru fiecare MWh consumat, cu scopul finanțării construcției de noi centrale/modernizarea celor existente, care să aibă o eficiență superioară și astfel să ajungă să producă energie electrica și termică mult mai ieftină în viitor. Planul era ca, prin aceste investiții, într-un termen de 5-10 ani, România să poată reduce costurile cu energia, iar consumatorii să înceapă să plătească mai puțin.

Cu alte cuvinte consumatorii plăteau o sumă de bani în avans, se înlocuiam/modernizau centralele existente, cu unele care vor consuma mult mai puțin și astfel efortul consumatorilor era răsplătit prin faptul că vor plăti mai puțin în viitor.

BILANȚUL LA NOUĂ ANI

După 9 ani de la introducerea „taxei” de cogenerare, țara noastră are foarte puține centrale de cogenerare care să aducă speranța unei facturi mai mici în viitor sau chiar siguranța accesului la energie termică. Între timp prețurile energiei electrice pentru populație au crescut, în aceeași perioadă, cu 48,58%. Valoarea „taxei” de cogenerare s-a triplat în cei 9 ani de la introducerea ei.

Acest material a fost realizat de Asociația pentru Energie Inteligentă. Alte articole asemănătoare sunt disponibile AICI.