Actualitate

Coronavirus pe șantierele din Buzău. Ritmul de lucru este încetinit întrucât mulți muncitori au fost confirmați cu COVID-19

Explozia de cazuri noi de coronavirus afectează din ce în ce mai multe domenii. Nu suspendă doar cursurile în școli, ci închide și șantiere. Se întâmplă la Buzău, unde multe firme de construcții întâmpină mari probleme în executarea lucrărilor și respectarea termenelor din contract după ce bună parte din muncitorii pe care îi au sunt diagnosticați cu COVID-19.

Coronavirusul nu iartă pe nimeni. Afectează persoane de toate vârstele și din domenii diverse de activitate. Unul dintre domeniile care au de suferit în această perioadă este cel al construcțiilor. Muncitorii se îmbolnăvesc pe capete, ceea ce face ca ritmul de realizare a lucrărilor să fie mult încetinit. Un exemplu elocvent este firma care se ocupă de reabilitarea sediului Bibliotecii Județene din Buzău. Aici, mai bine de jumătate dintre muncitori au contractat noul coronavirus, adică o situație critică pentru constructorul respectiv.

“Din ce în ce sunt probleme mult mai acute din cauza coronavirusului. De exemplu, o firmă din județul Buzău cu care noi avem contract a fost nevoită să sisteze  anumite lucrări  pentru că majoritatea muncitorilor au COVID-19.  Firma Concas are lucrări la Biblioteca Județeană și, din nefericire, în acest moment 70% din personalul tehnic are COVID. Am fost înștiințați. Noi am cerut certificatele, asta este, se întâmplă, în rest nu sunt probleme. Dar, dacă vorbim de COVID, în fiecare dimineață auzim, de exemplu, în învățământ mergem cu pași repezi spre online, asta este, chiar dacă ne dorim toți să nu se întâmple, virusul nu ne lasă. Cred că ar trebui să facem cât mai mult, să respectăm normele, dar, dacă se întâmpă, asta este viața”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Din păcate, nu este o situație singulară. Și alți constructori care au câștigat diverse contracte în județul Buzău, inclusiv pe fonduri europene, care presupun termene stricte ce trebuie respectate, întâmpină probleme din cauza răspândirii virusului printre muncitori.

“Muncitori infectați sunt, dar încercăm să gestionăm situația. Au fost și situații când am încetinit ritmul, dar nu s-a închis niciun șantier pe acest motiv”, a declarat pentru șansanews.ro Deugene Băiculescu, directorul Hidro Salt B92.

Pentru a nu se ajunge în situația ca lucrările să fie stopate din lipsă de personal, constructorul a luat mai multe măsuri.

„În primul și în primul rând faptul că au acel dezinfectant permanent, și permanent există instructajul în care li se atrage atenția să poarte mască. Pe de altă parte, eu i-am vaccinat pe toți. Eu nu am munciotri nici Tesa, și nici muncitori în cadrul șantierelor care să nu fie vaccinați.”

Județul Buzău a ajuns la 13 443 de cazuri COVID-19. Tendința este de creștere de la o zi la alta, joi, 23 septembrie, fiind raportate 98 de noi infectări.