Actualitate Social

Coșmarul facturilor la încălzire. Cât au de plătit buzoienii pe luna noiembrie. Directorul RAM TermoVerde: ”Riscăm un blocaj dacă nu plătim”

Începe coșmarul  facturilor la încălzire. După o lună noiembrie care nu a fost nici pe departe extrem de friguroasă, deci căldura în apartamente s-a furnizat la parametri reduși, facturile emise buzoienilor racordați la sistemul centralizat sunt de-a dreptul împovărătoare.  Facturile sunt mai mari față de perioada similară a anului trecut și cu  peste 200 de lei.                                                                      

Conform calculelor,  pentru o garsonieră cu suprafață utilă de 32 de metri pătrați, o familie va plăti în medie 250 de lei, cu peste 90 de lei mai mult față de noiembrie 2020.  La un apartament cu 2 camere, creșterea este de 151 de lei, iar factura pentru căldură ajunge aproape 410 lei.  Și mai greu le va fi proprietarilor de apartamente cu 3 camere care vor trebuie să plătească circa 500 de lei, față de 315 lei anul trecut. Iar creșterea cea mai mare este la apartamentele cu 4 camere, unde doar pentru căldură,  o familie va plăti pe luna noiembrie circa 640 de lei, cu aproape 240 de lei mai mult decât perioada similară din anul trecut.

Directorul RAM TermoVerde, Giani Matei, spune că buzoienii vor trebuie să și achite cu prioritate facturile la căldură pentru a evita un colaps :

„Furnizorul de gaze naturale pune o presiune permanentă. Termenele sunt foarte clare, conform contractului. Am 30 de zile de la data facturii, termen de plată, cu o perioadă de grație de maxim 15 zile. Dacă nu facem eforturi comune, riscăm ca în mijlocul iernii să rămânem fără sursă de gaze naturale. ”

Pentru a evita un colaps iar buzoienii să nu rămână în frig în miez de iarnă, conducerea RAM TermoVerde spune că abonații trebuie să achite facturile la căldură lună de lună. Nu mai sunt permise întârzierile pentru că altfel se poate ajunge la un blocaj, spune conducerea societății de termoficare din Buzău:

„Anul trecut am avut întârzieri de plată. Furnizorul de gaze naturale ne-a înțeles. Am avut întârzieri și de 3 luni de zile, dar anul acesta ni s-a spus foarte clar că nu mai merge, pentru că piața gazelor naturale este într-o continuă mișcare, toată lumea are probleme financiare și nu se poate. Ca o cifră, factura de gaze naturale pe luna noiembrie are termen de plată pe 3 ianuarie 2022 și are valoare de 1.550.000 de lei. Dacă nu facem eforturi comune ca ai noștri clienți care mai sunt racordați să achite facturile de gaz, există riscul ca în mijlocul iernii să rămânem fără sursă de gaze naturale. Până la 10 ianuarie trebuie să strâng de la populație circa 600.000 de lei ca să pot să achit factura de gaze.”

La Buzău, au mai rămas racordate la sistemul centralizat de încălzire circa 4000 de apartamente.

Anul acesta,  la Buzău, prețul gigacaloriei este de 817 lei, însă după acordarea subvenției de către Primărie buzoienii ajung să plătească 448 de lei, față de circa 300 de lei cât a fost gigacaloria anul trecut.