Actualitate

Covidul afectează și sănătatea mintală. Psihiatru: ”Pacienții COVID descriu un gen de neliniște, de anxietate, de teamă, fixații pe organele corpului”

Stresul resimțit în timpul pandemiei de coronavirus, temerile care macină pe oricine, fie de boală, fie legate de instabilitatea financiară, pot duce la apariția unor stări de anxietate și chiar la depresie, ori chiar mai rău la unele probleme psihice, acolo unde există o predispoziție în acest sens. De altfel, medicii specialiști spun că au observat în timpul pandemiei o creștere semnificativă a numărului celor care au nevoie de ajutor psihologic și chiar psihiatric a crescut.

„Această situație pandemică ne-a găsit nepregătiți, din punct de vedere psihologic. Oamenii au reacționat în funcție de nivelul intelectual, de gradul de recepție, de profunzimea recepției a acestei situații, în mod diferit. Se poate vedea de la atitudinea pro sau contra vaccinare, de la părerile pe care oamenii și le-au format, care țin de conștiința proprie. Au trecut de la neîncredere la scepticism, la ignorare.” ne-a declarat medicul psihiatru.

Orice brutalitate, orice stres, orice situație de felul acesta, care înseamnă încărcătură emoțională și rațională, toate acestea au dus la dezvoltarea de reacții dintre cele mai serioase și severe: de la anxietate, neliniști sau temeri de tot felul până la tulburări grave, depresii sau cu invalidarea statusului zilnic. Lucrurile nu mai merg în firescul lor pentru că este greu să-ți imaginezi că în vremurile acestea viața noastră, atât cea profesională, cât și cea particulară, se mai poate derula în același fel ca înaintea instalării pandemiei”, ne-a relatat medicul psihiatru Maria Cristache.

Medicul psihiatru spune că foarte mulți dintre pacienții care ajung la cabinetul său au trecut prin boală. Momentele prin care au trecut i-au marcat profund, mulți dintre ei nemaiputând să revină la o stare de normalitate. Iar cei care nu au trecut prin boală, sunt oricum marcați de tot acest stres, legat de riscul care pândește la tot pasul de a se infecta, el sau oricine din familie, cu coronavirus.

„Mi-a fost dat să văd astfel de pacienți care au trecut prin boală. Descriu un gen de neliniște, de anxietate, de teamă, de trăiri în angoase, fixații pe organele corpului”.

În același context, medicul psihiatru Maria Cristache, recomandă tuturor vaccinarea anti Covid:

„Suntem la un moment cheie. Dumnezeu ne-a dat minte și înțelepciune să putem să gestionăm aceste evenimente. Faptul că au apărut aceste vaccinuri, trebuie să uzităm de ele și trebuie să ne gândim fiecare în dreptul nostru, la familie, la copii, la mediul în care lucrăm și trăim, la persoanele cu care intrăm în contact, pentru că nu este nici cazul să răspândim boala, nici să zădărnicim vindecarea ei. Cu toții trebuie să fim solidari și trebuie să acceptăm varianta imunizării, pentru că singurul lucru preventiv în medicină pe tot globul a fost vaccinarea.”