Actualitate

Trecem la ora de iarnă! Vom dormi mai mult

Ultimul week-end din luna octombrie vine cu trecerea la ora de iarnă. Astfel, în noaptea dinspre 30 și 31 octombrie, ora 04:00 va deveni ora 03:00, ceea ce înseamnă că e vom dormi mai mult. Cu alte cuvinte, ziua de duminică va deveni cea mai lungă din an, pentru că va avea 25 de ore.

Această schimbare de oră se face de două ori pe an: în luna martie, atunci când ceasul este dat înainte, și în luna octombrie, când ceasul revine la normal.

Motivul pentru care se recurge la această trecere este tocmai beneficiul adus de lumina naturală pe o durată cât mai lungă de timp.

În prezent, 70 de ţări din Europa şi America dau ceasurile cu o oră înapoi în ultimul weekend din octombrie. Există însă şi ţări care au renunţat la această metodă, pentru a nu-i mai „stresa” pe cetăţeni. Rusia şi Ucraina nu mai aplică regula încă din 2011, iar Georgia şi alte state din Asia Centrală au renunţat încă din anii 2000 la schimbarea orei.

Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția că această modificare de orar poate afecta organismul din cauza schimbării bruște a programului, fiind în medie 2 săptămâni necesare pentru revenirea la normal. În acest sens, ei recomandă reducerea consumului de stimulente precum cafeaua, ceaiul negru și energizantele.

În același timp, din cauza lipsei luminii, există riscul ca nivelul de melatonină (hormon natural, produs de glanda pineală, care pregătește organismul de somn) din organism să crească. Acest lucru poate da o stare de letargie mai profundă la persoanele mai sensibile.