Actualitate Agricultura acum

CREDITELE GARANTATE DE APIA, LA MARE CĂUTARE DE FERMIERI! Cinci solicitări în prima săptămână

Împrumuturile acordate de bănci în baza adeverințelor eliberate de  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, la mare căutare în Buzău. Rămași fără lichidități după un 2020 secetos și cu multe pierderi, agricultorii abia au așteptat startul eliberării documentelor pentru a cere finanțare la bănci.

Deși a trecut doar o săptămână de când Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale a dat undă verde eliberării adeverințelor pentru beneficiarii campaniei 2021, APIA Buzău a înregistrat primele cinci solicitări.

”Comparativ cu anul 2020, în campania 2021 am început mult mai devreme eliberarea adeverințelor pe care fermierii le pot solicita cu condiția să închidă cererea unică de plată anterior solicitării adeverinței”, a spus Claudia Stelea, director APIA Buzău.

Pe lângă startul dat mult mai devreme decât anul trecut, Ministerul Agriculturii a mai venit cu un avantaj pentru fermierii care au nevoie de aceste documente.

”Avantajul în acest an este că fermierii nu trebuie să se mai deplaseze la centrele locale, chiar băncile trimit electronic documentele către noi, iar adeverințele sunt eliberate în termen de 5 zile”, a explicat Claudia Stelea.

De pe 15 martie, de când Ministerul Agriculturii a dat startul eliberării acestor adeverințe de către APIA, la Buzău au fost înregistrate 5 cereri.

”Avem la centrul judetean cinci cereri de eliberare adeverințe și vom începe de astăzi completarea și eliberarea acestora. De regulă, cele mai multe sunt de la fermele care au  suprafețe utilizate de peste 50 de hectare”, a spus directorul APIA.

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe (schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu) şi pentru beneficiarii măsurilor de mediu şi climă (Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale), implementate de Agenție în cadrul Campaniei 2021.

Valoarea creditului contractat de femieri va fi de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA. Dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.