Actualitate

Crescător de porci din Luciu, cercetat penal după ce a vândut carne infestată cu pestă. Apelul specialiștilor DSVSA

Cumpărarea de porci din surse neautorizate și vânzarea de carne direct din gospodărie, fără analize care să arate că marfa este bună de consum, se sancționează drastic. A simțit-o pe propria piele un crescător de animale din Luciu care va fi cercetat penal după ce a sacrificat porci și apoi a vândut carnea, pentru a face rost de bani.

Bărbatul din Luciu a cumpărat, la finele anului trecut, doi porci de la un vecin, cu gândul de a-i crește în propria gospodărie și de a îi sacrifica ulterior, pentru a vinde carnea. Buzoianul știa că achiziționarea de animale din surse neautorizate și sacrificarea acestora sunt strict interzise, mai ales în această perioadă, când pesta porcină africană ucide suine din ferme și gospodării, dar s-a gândit că astfel va face rost de un ban. Numai că, în final, s-a dovedit că porcii pe care i-a tăiat erau infestați cu virusul pestei porcine.

“La Luciu va exista o plângere penală pentru că un proprietar a sacrificat 2 porci și a vândut carnea către 5 consumatori. Unul dintre cumpărători avea la rândul său porci în exploatație iar la 10 zile de la achiziționarea cărnii a apărut pesta la porcii săi. Putem face, astfel o legătură, lucru recunoscut și de proprietar, care a declarat că a administrat în hrana porcilor resturi alimentare, lături. Este posibil ca proprietarul care a comercializat carnea să fi transmis astfel virusul. Se fac cercetări, va fi înaintată și o plângere penală”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

Anchetatorii au mers pe fir și au descoperit că la nivelul localității astfel de tranzacții sunt la ordinea zilei. Localnicii cumpără unii de la alții porci,  îi cresc în gospodării, apoi îi vând, contrar regulilor. În total, inspectorii DSVSA au aplicat 5 sancțiuni, 4 amenzi în valoare de 1.200 lei fiecare, pentru vânzarea de porci vii, și una de 3.600 lei, pentru vânzarea cărnii de porc.

Din păcate, astfel de practici sunt tot mai dese la nivelul județului, lucru care, spun specialiștii DSVSA, favorizează răspândirea pestei porcine. După câteva săptămâni de liniște, a explodat din nou numărul focarelor. În prezent, sunt active 11 focare, în ferme și gospodării. În ultima perioadă, un focar a fost declarat la cea mai mare fermă de porci din județ, de la Glodeanu Siliștea, unde sunt crescute 20 000 de capete. De asemenea, o altă fermă cu circa 8.000 de scroafe de reproducție, tot de la Glodeanu Siliștea, este afectată de pestă. Inspectorii DSVSA recomandă buzoienilor să respecte cu strictețe regulile de prevenire a apariției bolii.

“Recomandăm tuturor proprietarilor să nu mai administreze resturi alimentare în hrana porcilor și să ia măsuri de biosecuritate în ceea ce privește exploatațiile: să  nu primească persoane străine acolo unde cresc animalele, să aibă un echipament minim de protecție, să aibă o tăviță cu substanțe dezinfectante pentru a-și curăța încălțămintea atunci când intră în adăpostul porcilor. Motivul principal de apariție a noilor focare este reprezentat de sacrificarea porcilor fără semne clinice de sărbători, congelarea cărnii și apoi administrarea resturilor în hrana porcilor, lucru interzis.”