Actualitate

Particularitățile valului 5! Ce spun medicii despre pacienții infectați cu OMICRON și cât de eficiente au fost centrele de evaluare

sursa:Facebook

Mai multe infectări decât în valurile precedente, dar forme mai ușoare de boală. Totuși, virusul a rămas mai mult timp în organism, astfel că durata de boală, până la negativare, a fost mai lungă. Sunt particularitățile valului cinci al pandemiei observate de medicii care au tratat pacienții infectați cu noua tulpină OMICRON. Pe de altă parte, marele plus al valului cinci a fost înființarea centrelor de evaluare, unde bolnavii cu risc crescut de a dezvolta o formă gravă de boală au putut fi tratați rapid, chiar la domiciliu, astfel încât s-a evitat aglomerarea spitalelor.

După săptămâni bune în care noua tulpină OMICRON a ținut în alertă lumea medicală, vin și primele concluzii ale valului cinci. Celine Toader, director medical la Spitalul de Boli Cronice din Smeeni, unitate care a tratat atât bolnavi infectați cât și pacienți post COVID, a explicat, la Focus News, care sunt particularitățile acestor infectări punctând, în același timp, și de ce a scăzut atât de mult numărul persoanelor care se vaccinează deși panta infectărilor era una ascendentă.

 ”Pacienții fac forme mai ușoare chiar dacă nu sunt vaccinați și cred că acesta este și motivul pentru care procentul de vaccinare a scăzut atât de mult. Bolnavii nu mai necesită oxigenoterapie intensivă cum am  avut în valul precedent, când am avut pacienți care aveau nevoie de 15 litri de oxigen pe minut.  Acum nu mai sunt necesitățile de oxigen atât de mari, dar pacienții se negativează destul de greu și dacă au comorbidități necesită terapie pentru boala de fond”, a spus Celine Toader, director medical.

O altă particularitate a acestui val a fost înființarea centrelor de evaluare, iar Buzăul a avut patru astfel de puncte, unul dintre ele fiind la Smeeni. Celine Toader, care la rândul său a primit pacienți în centrul de evaluare, este de părere că au fost foarte eficiente și că așa au putut evita cazurile grave.

”Este foarte eficient un centru de evaluare pentru că aici se pot selecta cazurile ușoare, care pot fi tratate la domiciliu, cu tratament simptomatic sau cu antiviral. Le dăm bolnavilor molnupiravir care s-a dovedit a avea un efect spectaculos. El este oferite pacienților cu factor de risc care pot deveni cazuri grave. Am preîntâmpinat cazurile grave. Inclusiv pacienții cu hipertensiune au primit antiviral. Ca să fie eficient, acest antiviral trebuie administrat în primele zile de boală. Avem rugăminte către medicii de familie să-i înscrie pe platformă astfel încât pacienții să fie programați la evaluare cât mai repede”, a explicat Celine Toader.

De aceeași părere este și Carmen Scântei, medicul epidemiolog șef din cadrul DSP Buzău.

” Din punctul meu de vedere, sunt benefice aceste centre. Ne-a ajutat și pe noi și le-a dat pacienților un plus de încredere chiar dacă această infecție s-a dovedit, în 80%, nu a dat forme grave. Le-a dat o siguranță și a fost bine ca cei care prezentau un risc că se supună unor investigații mai amănunțite”, a spus Carmen Scântei.

Până acum, din evidențele DSP, în centrele de evaluare au fost tratați peste 150 de persoane, cele mai multe fiind la Spitalul Județean Buzău.