Actualitate

Creștere uriașă a cheltuielilor pentru reabilitarea unei clădiri de patrimoniu din Buzău. Ce decizie a luat Consiliul Județean

Scumpirile de pe piața materialelor de construcții generează deja efecte asupra investițiilor publice programate sau începute deja în Buzău. Ultimul exemplu este cel al unei importante clădiri de patrimoniu, din proprietatea Consiliului Județean Buzău, a cărei modernizare va costa mai mult cu 47 % față de sumele estimate. Lucrările pentru care se va da ordinul de începere în mai puțin de o lună ar urma să transforme clădirea veche de peste o sută de ani, aflată într-un stadiu avansat de degradare,  într-una sigură, a anunțat autoritatea județeană.

Reabilitarea fostului sediu al Bibliotecii Județene din Buzău va costa, în final, peste 20 de milioane de lei, cea mai mare parte a banilor fiind fonduri europene. Valoarea a crescut enorm față de suma trecută în prima expertiza tehnică și DALI, documentație elaborată în anul 2016, iar cauzele au fost explicat în proiectul votat marți de consilierii județeni.

Practic, în cei șase ani care s-au scurs de la prima expertiză și până la realizarea proiectului tehnic de către firmele care au câștigat licitația pentru reabilitare, clădirea a continuat să se degradeze, iar stadiul actual impune și mai multe reparații decât cele prevăzute inițial.

” În etapa de proiectare s-a constatat că s-au produs o serie de degradări suplimentare la elementele de arhitectură, față de cele prevăzute în DALI, având în vedere că au trecut aproximativ 6 ani de la realizarea Expertizei tehnice și implicit a DALI. Aceste aspecte au condus la suplimentarea cantităților prevăzute în DALI și a costurilor alocate capitolului de arhitectură, atât pentru restaurarea/conservarea elementele de arhitectură de la interior, cât și pentru cele de la exterior (finisaje interioare-exterioare, ornamente etc). De asemenea, în urma analizelor realizate pe tâmplăria existentă s-a constatat că aceasta se află într-o stare avansată de degradare motiv pentru care este necesar ca tâmplăria exterioară să fie schimbată în integralitatea ei”, se arată în proiect.

De asemenea, au fost depistate mai multe probleme și la subsolul clădirii care trebuie remediate și care, iarăși, au suplimentat suma prevăzută inițial. În plus, tot potrivit proiectului, constructorii care au câștigat licitația și au întocmit proiectul tehnic au realizat că este nevoie de mai multe corpuri de iluminat pentru evacuare, mai mulți hidranți și echipamente cu rol de securitate la incendiu și chiar de o centrală termică în plus față de ceea ce se prevăzute inițial în DALI.

”Toate aceste propuneri au condus la creşterea valorii ofertate cu un procent de 47% și au constat în suplimentarea unor echipamente, realizarea unor spaţii noi, schimbarea soluției de consolidare sau modificări arhitecturale au fost necesare pentru adaptarea soluţiilor tehnice propuse în DALI în funcție de noile normative tehnice și cerințele avizatorilor și verificatorilor de proiect, astfel încât să fie îndeplinite cerințele minime de calitate și funcționalitate impuse prin DALI”, se arată în proiect.

La final, costul total al reabilitării a urcat  20.555.298,85 lei fără TVA. Din această sumă, 14.298.539,91 lei reprezintă costuri eligibile și vor fi suportate prin fondurile atrase de la Uniunea Europeană , iar restul de 6.256.758,94 lei sunt cheltuieli neeligibile și vor fi suportate de Consiliul Județean care, de asemenea, trebuie să achite și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, adică un plus de 340.298,49 lei. Sumele menţionate nu includ TVA.

”Licitația a fost adjudecată de mai multă vreme și a fost nevoie să se facă proiectarea și s-au așteptat toate avizele de la Ministerul Culturii, fiind clădire de patrimoniu, și avizarea proiectului de la ADR Sud Est , fiind proiect cu fonduri europene. S-a terminat perioada de avizarea, proiectul a fost acceptat și de Comisia Europeană și  trebuia trecut prin comitetul tehnic și apoi votat de consilierii județeni proiectul așa cum a fost avizat de ADRE Sud Est. Soluțiile sunt schimbare în funcție de cerințele pe care le-au avut cei de la Ministerul Culturii și ADR Sud Est pentru că este o clădire destul de veche, cu multe probleme. Între timp s-au făcut studiile, s-a făcut proiectarea, s-a văzut despre ce este vorba și a fost acceptat la finanțare. A crescut cu 47% valoarea totală față de cea propusă inițiat pentru că între timp , de doi –ani trei, de când s-a început proiectarea , aceasta este valoarea actualizată. Lucrurile s-au schimbat, materialele de construcții s-au scumpit”, a spus Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.

Chiar și așa, proiectul va continua, iar în mai puțin de o lună se va ordinul de începere al lucrărilor.

”Efectiv lucrările vor începe la începutul lunii mai, când o să dau ordinul de începere al lucrărilor, și vor dura 19 luni, din acel moment”, a spus Petre Emanoil Neagu.

”Prin lucrările de proiectare generale se urmăresc lucrările de consolidare, restaurare și dotare a clădirii Biblioteca Județeană “Vasile Voiculescu” Buzău și pe de altă parte punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu, atragerea de turiști și vizitatori, activități de marketing și promovare turistică a obiectivului de patrimoniu”, se arată în proiectul aprobat.

Sediul Bibliotecii Judeţene din Buzău a fost construit în 1914, după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez şi găzduieşte instituţia de cultură din anul 1984.