Actualitate

(Video )Vizită pe șantier. Ce a promis, în fața autorităților, constructorul responsabil de noua Unitate de Primiri Urgențe

Constructorul care a inaugurat cu întârziere podul de la Vadu Pașii vrea să se revanșeze în fața buzoienilor predând actualul proiect de care este responsabil cu aproape un an mai devreme. Este vorba despre noua Unitate de Primiri Urgențe al cărei ordin de începe al lucrărilor a fost dat în urmă cu aproape două luni, respectiv pe 16 februarie, și unde, de atunci, se muncește într-un ritm alert. Tocmai pentru a vedea cum decurg lucrările, astăzi pe șantier a ajuns și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

O nouă Unitate de Primiri Urgențe a reprezentat o necesitate pentru pacienți și un vis pentru medicii care își doresc condiții cât mai bune de lucru, iar totul este pe cale să devină realitate chiar mai devreme decât a fost anunțat. Mai exact, decembrie 2022 sau, cel târziu, primăvara anului 2023. Adică cu aproape un an mai devreme decât este prevăzut în proiect, respectiv decembrie 2023.  Promisiunea a fost făcută chiar de directorul firmei care a câștigat licitația, adică același constructor care s-a ocupat și de construcția podului de la Vadu Pașii, predat după trei ani de lucrări. Este vorba despre Victor Vasilescu care astăzi, în fața președintelui Petre Emanoil Neagu, prezent în inspecție pe șantier, a spus că lucrările sunt într-un stadiu destul de avansat deși se lucrează de nici două luni. Ritmul alert este dat de faptul că prețurile materialelor de construcții de schimbă de la o zi la alta, iar asta face ca valoarea proiectului să tot crească față de prețul stabilit în urma licitației pe care a câștigat-o. Deja, spune Vasilescu, după prima lună s-au adunat câteva sute de mii de lei în plus, sumă pe care o trece la pierderi.

”Stadiul lucrărilor este chiar avansat. Noi avem în intenție să terminăm cât mai rapid din cauza prețurilor crescătoare. Am demarat în forță, să nu avem pierderi mari, cheltuielile să fie cât mai mici. Dacă Consiliul Județean ține pasul cu cheltuielile noastre sperăm să terminăm chiar până în decembrie anul acesta. Pierderile trebuie să fie cât mai mici. Investiția este de 11 milioane , fără TVA, dar sigur se dublează cu prețurile actuale”, a spus Victor Vasilescu, constructor.

Petre Emanoil Neagu este de acord cu aceste creșteri ale prețurilor care ridică, în final, și valoarea proiectelor aflate în derulare și speră să nu se ajungă la blocaje. De altfel, președintele Consiliului Județean s-a arătat mulțumit de ce a găsit pe șantier și a dat asigurări că va face tot posibilul ca lucrările să fie finalizate, iar Buzăul să aibă o nouă Unitate de Primiri Urgențe.

Noua Unitate de Primiri Urgențe va avea o suprafață de 1.135 de metri pătrați, fiind o clădire cu un regim de înălţime S+P (subsol şi parter). Noua construcție se ridică în zona parcării existente, astfel că după finalizare, parcarea spitalului se va afla în subsolul extinderii proiectate, alături de vestiarele pentru personalul medical şi spaţiile pentru depozitare.

Spațiul nou, modern, și dotat la standarde europene va fi o gură de oxigen atât pentru pacienții care ajung la Spitalul Județean dar și pentru personalul medical care va putea oferi servicii de înaltă calitate bolnavilor.

Valoarea totală a investiției se ridică 25.098,043.98 lei, suma fiind deja majorată, în februarie, când s-a  dat ordinul de începere al lucrărilor, cu 39% față de cea care era trecută în studiul de fezabilitate făcut în 2017. Diferența de bani a fost dată de unele dotări de care va beneficia noua clădiri.

Pentru această investiție, Consiliul Județean a accesat fonduri europene în valoare de 1,5 milioane de euro. Actuala Unitate de Primiri Urgențe a fost construită în 1970, odată cu clădirea Spitalului Județean Buzău.