Actualitate Tineri pentru România

Cristina Duțulescu, buzoianca pentru care Scooby Doo, Elsa și Albă ca Zăpada nu sunt doar personaje de poveste. Cum i-a schimbat destinul iubirea pentru copii și ce face pentru a-i distra (FOTO)

O tânără din Buzău a ajuns să fie sufletul tuturor petrecerilor pentru copii. Omul care e mai așteptat decât tortul aniversar, omul care animă atmosfera și care, numai el știe cum, reușește să atragă în joc până și cel mai capricios copil. Vorbim despre Cristina Duțulescu, pe care copiii o strigă, după preferință, Kiki, Elsa, Rapunzel, Albă ca Zăpada și lista poate continua  până la Crăciun.

Am vorbit astăzi cu Cristina despre cum a ajuns să fie animatoare la petrecerile copiilor din Buzău, deși a studiat Administrație Publică, ce a însemnat pentru ea pandemia, în contextul în care luni la rînd nu a mai putut merge la evenimente, dar și cum i-a găsit pe copii după lunile de izolare.

Cristina  Duțulescu a visat dintdeauna să  facă Actorie, însă viața a dus-o pe alte căi. A ajuns să studieze  Administrație Publică iar apoi a făcut un master în Managament și Comunicare în Afaceri. Simțea însă că nu neapărat acesta e drumul ei, motiv pentru care încă din primul an de studenție a început să cocheteze cu ideea de animator la petrecerile copiilor.  A contat mult și nevoia de a face rost de bani de buzunar și pentru toate cele necesare vieții de student. Și uite așa a început povestea ei….


“Sunt animator socio-educativ încă din primul an de facultate, mai exact de 10 ani, și nu m-am gândit niciodată că voi aduce această „meserie” la nivelul acesta. Totul a început din pasiunea mea pentru actorie, dar și din  dorința de a face un ban de buzunar pe perioada studenției. Am găsit un anunț pe internet, l-am analizat și am constatat că mă încadrez în descriere. M-am lăsat ghidată, în special, de iubirea mea nebună pe care o nutresc pentru copii, eu fiind persoana aceea care oprește din senin copiii pe stradă, chiar dacă unii părinți mă privesc înmărmuriți. Acum nu mai e cazul, mă opresc ei pe mine. Am profesat timp de 6 ani în București, în timpul studiilor, apoi, am revenit în orașul natal, Buzău, am decis să devin independentă și am înființat Zinzolin Events (animație socio-educativă, spectacole pentru copii, spectacole de ursitoare, ateliere de creație și, nu în ultimul rând, ateliere științifice, Fun Science).”

Ca în orice început, și Cristinei i-a fost greu. Copiii sunt imprevizibili și trebuie să te placă pentru a- i putea atrage în jocul tau.  Trebuie să fii sincer cu ei și să găsești calea spre sufletul lor. Deși un om care debordează de veselie  și are o carismă cum rar întâlnești, și Cristina a trăit dezamăgiri. Au fost lucruri care au rănit-o, care au făcut-o să plece plângând de la petreceri, dar și momente care i-au umplut sufletul de bucurie și au făcut-o să nu renunțe atunci când i-a fost mai greu.

“Mi s-au întâmplat multe lucruri de-a lungul timpului și nu doar copiii erau „de vină”. Am trăit lucruri jenante, lucruri emoționante, lucruri dureroase la propriu, lucruri care te făceau să îngenunchezi de râs, dar totodată să pleci plângând de la petrecere și nu doar de fericire.
Eram la o petrecere Scooby Doo, iar unul din invitați era Toma necredinciosul, năzurosul și izmenitul. „Tu nu ești Scooby Doo adevărat!”, striga încontinuu. Încercările mele disperate, apoi blânde și înțelepte de a-l face într-un fel sau altul să nu mai fie împotriva mea, erau zadarnice, până când mă vede că beau apă dintr-un pahar și atunci a fost și apogeul îndrăznelii lui, dar și totodată declicul meu: „Pffahahahaha, câtă falsitate, Scooby Doo nici măcar nu bea apă din pahar…”, moment în care eu m-am trântit în 4 labe, m-am îndreptat către vasul unde avea apă și mâncare câinele sărbătoritului și am început să beau și să mănânc ca un câine veritabil ce eram. “

Astăzi, Cristina este mai  stăpână pe sine decât oricând. Nu e petrecere fără ea, nu e aniversare la care copiii să nu-i intre în joc. Îmbracă toate rolurile pe care le adoră cei mici, nu însă înainte de a studia atent personajul pentru a fi unu la unu.  Are peste 100 de costume și voie bună cât să ajungă pentru toți invitații.


” Îmbrățișez rolurile care mă provoacă și care ma scot din aria de confort, cât despre cel mai dorit personaj nu pot spune decât că Elsa este indetronabilă.
În costume și accesorii am investit și investesc în continuare cei mai mulți bani, pentru că îmi doresc să îndeplinesc visul oricărui copil, când vine vorba de personajul dorit. Am peste 100 de costume, iar o costumație completă poate ajunge să valoreze și 1000 de lei. Poate că multora li se pare o joacă, ceva simplu și obișnuit, dar să lucrezi cu copiii este pe cât de frumos, pe atât de complicat. Spun acest lucru, pentru că debutul în animație nu a fost grozav, dar dorința de a evolua, de a face mai mult și mai bine, pasiunea pentru tot ce înseamnă lucrul cu copiii, adorația ce le-o port, aspirația de a le cunoaște tainele și de a-i înțelege sub toate stările lor, dar și experiența acumulată, își spun cuvântul. Pe capricioși mi-i doresc cel mai mult la petreceri. Nu există satisfacție mai mare decât un copil care „nu mă place” jumătate din petrecere, iar în cealaltă jumătate este fanul meu nr. 1, dar el nu știe că de fapt eu sunt fanul lui. “

Ca orice om care a trăit din și prin eveniment, Cristina a resimțit și ea din plin efectele pandemiei. Au fost luni bune în care nu s-au organizat petreceri iar ea a trebuit să facă altceva pentru a putea răzbi. Când autoritățile au permis din nou întrunirile, parcă totul era altfel, spune Cristina. Parcă lumea a trebuit să  învețe, din nou, să socializeze iar copiii au fost foarte afectați

“Petrecerile înainte de pandemie erau mai multe…. După ce am ieșit din lockdown am simțit o schimbare și aici mă refer strict la copii, pentru că pe ei i-am văzut cei mai afectați din cauza acelei perioade. A fost un interval de timp tampon, în care lumea parcă a trebuit să învețe din nou să socializeze și să se bucure din nou de tot ce însemna viața înainte de pandemie.

În timpul în care petrecerile au fost interzise am avut un proiect frumos cu Fun Science,, care se ocupa de divertismentul educativ, aducând lumea științei mai aproape de copii, într-o manieră unică, bazată pe aplicații practice și experimente. Ei bine, eu colaborez cu echipa Fun Science din București și mă ocup de promovarea științei distractive, aici pe plan local, în Buzău. Proiectul din pandemie, a constat în întâlniri live pe youtube, în care timp de 2 luni, prezentam tot felul de lucruri, special pentru copii. Un coleg realiza un experiment, un alt coleg avea pastila „Știați că?”, iar eu mă ocupam de rubrica „Oameni de Știință”. A fost un proiect de suflet pentru mine.”

Cristina Duțulescu spune că se vede distrând copiii la petreceri și peste 10 ani  iar peste 20 de ani se vede împărtășind din experiența sa celor dornici să îmbrățișeze aceeași meserie aducătoare de zâmbete și voie bună pe chipurile copiilor:

“Nu există limită de vârstă pentru a te juca. Joaca ne menține sănătoși și fizic și psihic, ne menține spiritul tânăr.

Da, mă vad făcând asta și peste ani, dar la un alt nivel. Mă văd împărtășind tainele animației socio-educative și mai multor pasionați ca și mine. Nu îți pot spune cum mă văd peste 20 de ani, pentru că am un plan, dar când mai am de construit doar acoperișul, promit să vorbesc despre el.”