Actualitate

Banca de Gene, un proiect de cercetare ce depășește granițele țării. Reușită majoră a cercetătorilor buzoieni

banca de gene

Banca de Gene de la Buzău, un proiect care ani buni a zăcut în sertare iar alți câțiva ani a avut activitatea blocată, se dovedește a fi un proiect de cercetare de anvergură europeană. La câteva luni de la primirea finanțării, Banca de Gene a devenit o instituție înscrisă în platforma cercetării românești racordată la cea europeană. Anunțul a fost făcut de directorul Băncii de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură și plante medicinale, cercetătorul Costel Vânătoru.

Într-o intervenție în emisiunea Sens Direct, de la Focus Tv, renumitul cercetător a vorbit despre punctul în care se află instituția de cercetare, la câteva luni de la primirea finanțării de la bugetul de stat. Mai bine de jumătate dintre posturile prevăzute de legea de înființare a Băncii de Gene de la Buzău sunt ocupate iar procesul de achiziție a aparaturii necesare în activitatea de cercetare este în plină desfășurare.

Cercetatorul Costel Vanatoru

“Proiectul Băncii de Gene se află pe drumul cel bun. Am primit finanțare de la bugetul de stat, am primit și ceva personal, din cele 30 de posturi prevăzute sunt ocupate 19, am dotat birourile cu tot ceea ce e necesar pentru funcționare, acum suntem în curs de achiziții, primim o parte din aparatura necesară bunei funcționări.”

Cel mai important este faptul că în doar câteva luni de la lansare, Banca de Gene se dovedește a fi un proiect de cercetare de anvergură europeană. Cu o susținere importantă din partea Academiei Române, cu o muncă asiduă a cercetătorilor buzoieni, echipa Băncii de Gene a demonstrat că prin activitatea desfășurată la Buzău poate avea un cuvânt greu de spus în domeniul  cercetării. Drept dovadă, instituția de la Buzău a fost inclusă în roadmap, platforma de cercetare conectată la cea europeană, ceea ce puține instituții reușesc. Odată făcut acest pas, beneficiile pot fi enorme, putând fi accesate fonduri europene pentru diverse studii.

“A fost făcut un pas important, am intrat în foaia de parcurs a cercetării românești. Practic, suntem înscriși în roadmap, platforma cercetării românești racordată la platforma europeană. A fost o muncă titanică, s-au făcut multe documente și o selecție destul de riguroasă. De aceea, am avut nevoie de susținerea ministerelor și a Academiei Române. Chiar, am primit o scrisoare de susținere semnată de președintele Academiei Române, o scrisoare trimisă către Ministerul Agriculturii în care arată importanța Băncii de Gene și susținerea pe care Academia o acordă băncii de la Buzău. Acum suntem în platforma cercetării științifice, am ocupat o poziție bună ca și punctaj, ceea ce este foarte important pentru noi, ne dă dreptul să accesăm proiecte europene, proiecte mari pentru că suntem eligibili, fiind în această platformă”, a adăugat la Focus Tv, cercetătorul Costel Vânătoru.

Banca de Gene de la Buzău a fost înființată prin hotărâre de Guvern în toamna lui 2019. Activitatea a fost blocată ulterior, pentru ca în primăvara anului curent instituția să primească o finanțare de 3 milioane de lei și undă verde la desfășurarea activității.