Actualitate

Criza de personal de la IPJ Buzău, accentuată în pandemie

Deficitul de personal, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Poliția buzoiană de câțiva ani, accentuat de pandemie. Mai puțin de 80 % dintre posturile prevăzute la nivelul IPJ Buzău sunt ocupate  în prezent.

Potrivit bilanțului IPJ Buzău pe primul semestru al anului 2021, deficitul de personal a crescut constant, astfel încât, în prezent, procentul de încadrare este de 79%. Iar în ceea ce privește funcţiile de conducere vacante, procentul este de peste 32 %. Criza de personal, care persistă de ani buni, s-a adâncit după ce, în ultima perioadă, la nivelul Inspectoratului au fost înfiinţate structuri noi, unde a fost nevoie de redistribuire de personal din angajații existenți.

În timp ce numărul polițiștilor este mult mai mic față de necesar, activitățile sunt în continuă creștere. Oamenii legii au primit sarcini în plus odată cu debutul pandemiei de coronavirus. Ceea ce a îngreunat activitatea efectivelor IPJ Buzău.

“Activitatea efectivelor IPJ Buzău în perioada 2020 – 2021 a fost îngreunată, începând cu luna martie 2020 şi până în prezent, de angrenarea lucrătorilor în verificarea măsurilor stabilite de autorităţi în contextul pandemiei COVID -19,  fapt ce a dus la o reducere a activităţilor poliţienieneşti (ex: verificarea persoanelor izolate sau carantinate la domiciuliu, verificarea masurilor stabilite pin instituirea stării de urgentă şi starea de alertă etc.)”, se arată în raportul IPJ Buzău pe primul semestru al anului 2021.

Pe de altă parte, efectivele IPJ au fost reduse, în anumite perioade, din cauza infecției cu coronavirus.

“De la începutul pandemiei COVID -19 şi până în prezent, la nivelul I.P.J. Buzău, peste 40% din efective, pe diferite perioade de timp au lipsit de la programul regulamentar, fiind depistaţi pozitiv, ori ca şi contacţi ai unor persoane depistate pozitiv.”