Actualitate

”Brutarului i-a fost milă de noi și ne-a dat 50 de pâini calde. Eram o sută de soldați și ne-am potolit foame”! Povestea de pe front, spusă de un veteran de 101 ani

A îndurat foame și chinurile din timpul războiului, iar acum, la vârsta de 101 ani, într-o stare de sănătate demnă de invidiat, face din această perioadă cruntă a vieții o adevărată poveste despre viață reală din timpul Celui de al doilea război Mondial pe care o spune nepoților și tuturor celor care îi trec pragul. Este povestea buzoianului Gheorghe Țigăeru, locotenent –colonel (rtr) care zilele acestea a depășit centariul vieții.

Veteranul de război, născut la Berca, duce acum o viață liniștită, alături de soția sa care îi este aproape de 50 de ani. Zilele trecute, Gheorghe Țigăeru a împlinit 101 ani, ocazie cu care i-au trecut pragul casei  și reprezentanții Direcției calitatea vieții personalului, în cadrul programului „Acasă la Veterani”, care au vrut să-i facă o surpriză.

” Locotenent-colonel (rtr.) Gheorghe Țigăeru s-a născut pe data de 16 iulie 1920, în localitatea Berca din județul Buzău, într-o familie cu 3 copii. Tatăl lui a fost comerciant de stofe, iar mama, casnică. După ce a efectuat cursurile școlii primare și liceale, în anul 1939 s-a înscris la Facultatea de Drept, pe care a absolvit-o în 1942. În perioada 1942-1945 a participat pe front cu Regimentul 8 Infanterie Buzău și, ulterior, cu Regimentul 40 Infanterie, în localitățile Suceava, Botoșani și Focșani. Vizita echipei noastre l-a bucurat nespus pe venerabilul veteran, dorind să îi mai călcăm pragul casei și cu altă ocazie. Îi dorim un călduros La mulți ani, sănătate și numai bucurii alături de cei dragi!  Cinste și onoare veteranilor de război!”, informează Departamentul relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului.

Vizita neașteptată dar care i-a adus o mare bucurie i-a trezit veteranului de război și numeroase amintiri din perioada petrecută pe front

”Spre Frontul de Est, ne-au coborât din tren la Focșani și am fost nevoiți să continuăm astfel drumul pe jos. La un moment dat, ne-am oprit într-un sat unde era un cuptor de pâine. Brutarului i-a fost milă de noi și ne-a dat 50 de pâini calde. Eram 100 de soldați și ne-am potolit foamea care ne chinuia”, a relatat cu emoție distinsul veteran”.

După război a lucrat ca jurist, apoi ca magistrat și procuror. După ce a ieșit la pensie a continuat să profeseze în același domeniu, înființând Editura Juridică, precum și o tipografie, pe care a dotat-o cu tehnică adusă din Germania.

”Domnul Țigăeru a lucrat cu dragoste și devotament pentru profesia aleasă, remarcându-se prin editarea unor cărți de specialitate din domeniul juridic, printre care amintim Codurile României și Revista de Drept Comercial.  Distinsul veteran de război se bucură de o sănătate foarte bună, având și la acești ani o memorie excelentă.  De peste 50 de ani i-a stat alături soția, o femeie foarte frumoasă și blândă, care a lucrat în învățământ, ca profesoară de pedagogie și limba română. De asemenea, se mândrește cu băiatul său de profesie inginer, precum și cu două nepoate și doi strănepoți”.

Sursa text/foto Departamentul relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului